Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Митове и истини: Коя е родната къща на Левски?

  18.02.2024 10:02  
Митове и истини: Коя е родната къща на Левски?

Кулминацията по повод отбелязването на 151 години от неговата гибел ще е в Карлово

 

От човека, който носи името на Левски към героя, който превърна това име в синоним на свободата и любовта към Родината.

Кулминацията по повод отбелязването на 151 години от неговата гибел ще е тази вечер в родния му град Карлово, където ще се състои възпоменателната церемония. 

През далечната 1837 година се ражда Васил Левски в краен квартал на Карлово. Родната му къща е възстановена, била е рухнала в годините около Освобождението, когато в нея не остава да живее никой. След смъртта на Левски и брат му Христо. Майката Гина Кунчева отива да живее при своята дъщеря – Яна и дома остава без грижа за няколко години. Това разказа в ефира на „Събуди се” Дора Чаушева, директор на НМ "Васил Левски" – Карлово.

По думите и карловци възстановяват къщата върху  запазените основи. „Това се случва по плана, който архитект Димитър Иванов през 1933 година прави. По запазени спомени на родственици на  Васил Левски. Къщата е възстановена и 4 години по-късно, през 1937 година е отворена за посещение като къща-музей”, уточни Чаушева.

Според нея във времето различни изследователи са се опитвали да докажат, че не 1837, а малко по-късно е рождената година на Левски.  „Надявам се, че ще бъдат открити документи, които да покажат категорично годината му на раждане”, добави тя.