Понеделник, 29 Апр 2024
    
Любопитно

Мъжете се отнасят зле с вас: Какви са причините и как да го промените

  16.02.2024 11:01  
Мъжете се отнасят зле с вас: Какви са причините и как да го промените

Защо мъжете се възползват от вашата доброта? Принципът „Отнасяй се с хората така, както искаш те да се отнасят с теб“, не винаги работи. Причината е, че всеки човек си пада малко егоист. И ако може, ще се възползва с чиста съвест от всичко, което някой е имал добротата да му даде. Тоест, ако предложите на някого помощ, изобщо не е задължително той да поиска да направи същото в замяна. Да, звучи несправедливо, но е така.

Представете си постоянно давате на някого пари назаем, при това абсолютно безкористно. Просто от човешка гледна точка, за да му помогнете. Ако един ден му кажете, че сте свършили парите и го помолите да ви помогне в замяна, ще получите отказ с почти сто процента вероятност. Психолозите отбелязват, че в такава ситуация човек възприема молбата за помощ като нарушение на някакъв договор, в който има клауза, че помощта трябва да бъде само едностранна. Тоест, единият само да получава, а другият само да дава.

 

Ако редовно правите всякакви добри неща за вашия любим, например, с течение на времето дискомфортът му от това, че се чувства задължен към вас, ще се трансформира в спокойствие и той ще спре да прави опити да възстанови баланса. В резултат на това той напълно ще забрави всичко добро, което сте направили за него. И това е нормална реакция на психиката -  тук не говорим за наглост.

 

Какво да направите, така че мъжете да ценят вашата доброта?

Няма нищо лошо деликатно да намекнете за нужда помощ за нещо си. Ако в самото начало на връзката мъжът откликне, това е добре. А ако не иска да направи нищо приятно и полезно за вас, тогава си струва да помислите за раздяла.

Нужно е веднага да поставите граници. Обявете какво отношение категорично няма да търпите и какво отношение би ви направило щастливи. Заявете, че искате да получавате любезност и мило отношение. Така бързо ще отсеете нежеланите мъже и токсичните хора като цяло.

Не позволявайте на никого да ви се качи на главата - това със сигурност няма да доведе до нищо добро.