Неделя, 28 Апр 2024
    
Созопол

Два нови парка, обновена община и канализации на села в бюджета за 2024 на Созопол

  17.02.2024 09:17  
Два нови парка, обновена община и канализации на села в бюджета за 2024 на Созопол

Общинският съвет в Созопол прие бюджет 2024г. Рамката тази година е 38 100 000 лв. Съветниците гласуваха бюджетите на всяко от населените места в общината, финансирането на детски градини и училища, НПО, спортни клубове и читалища.         

Приходите от местни дейности в община Созопол тази година са 24 950 000 лева. Те обезпечават разходите за местни дейности на стойност 22 729 000 лева. Дофинансирането е малко над 2 млн. Държавното финансиране е в размер на над 13 млн.

Тази година има увеличение на субсидиите с 1,5 млн.лв.  Преходният остатък е в размер на 3 496 000 лева. Данъчните приходи са в размер на 10 916 000 лева, а неданъчните 12 815 000 лв. Инвестиционната програма на община Созопол за тази година е 5 602 663 лева.

„Бюджетът е реалистичен. Трябва да се следят всички механизми по контрол на разходването на средствата и контрол на приходоизточниците, за да осъществим заложеното в бюджета“. Това заяви кметът на община Созопол Тихомир Янакиев.

Общината работи по подготовката на няколко важни проекта. За изграждането на моста над река Равадинска са заделени 549 хил. лв. Спечелен е проект с европейско финансиране за енергийна ефективност на сградата на Община Созопол. Предстои и ремонт на градския парк в новия град – т.нар. „Магарешки площад“. Ремонтът е финансиран от държавата с целева субсидия за капиталови разходи

148 хил.лв са предвидени за проектиране на канализационна мрежа в село Атия, ще се изгражда и канализационна мрежа в селата Росен и Зидарово. С финансиране по републиканска програма от 6 млн.лв  ще бъде направен ремонта на пътя от с. Зидарово до разклона за селата Габър и Вършило и една голяма част от улиците в кв. „Мисаря“.

„Вече има одобрен проект за училището в село Росен. Предстои и подписване на договор по одобрен проект и за училището в Созопол . Работи се и по проект за цялостна реконструкция на летния театър в стария град. 

В бюджета са включени средства за подготвяне на техническата част на няколко проекта, за да може общината да е готова с тях и да кандидатства веднага, щом се отвори програма за финансиране. Заложили сме много такива, като завършването на проектирането на канализацията на село Атия, довършване на проектирането на канализацията и пречиствателната станция на село Росен, проектиране на канализация на село Зидарово. Сега започват археологическите  разкопки на мястото на строежа на автогарата и се надявам до есента да са готови и през 2025г. да започнем самото строителство“, каза кметът Янакиев.

„Община Созопол спечели и два проекта по програма ИНТЕРРЕГ  Европа. По единия ще бъде изграден нов парк в кв. „Мисаря“. По втория в сградата на старата детска градина, която се намира в двора на училището в гр. Черноморец, ще бъде изграден обучителен център за деца, който ще бъде изцяло с екологична насоченост. Децата ще бъдат обучавани как не се замърсява природата, как се събират разделно отпадъци, какви са ползите  от това за цялото човечество. Децата ще се възпитават в екологично мислене в една приятна среда и това ще е добре и за тях, и за родителите“. Това уточни Тихомир Янакиев.

Осъществявайки  всички тези проекти, смятам, че това ще бъде един много голям плюс за община Созопол, каза още той.

 


Анкета

Мнения

Мнения Общество
Пеевски отговори на Петков: Той е като един пудел, който ще драска по вратата на Борисов в Банкя
  26.04.2024 11:46      

  Председателят на ДПС Делян Пеевски отговори на Кирил Петков. По-рано Петков заяви,