Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Чакали въртят любов в Морската градина, стигнаха и до „Лазур“

  15.02.2024 15:15  
Чакали въртят любов в Морската градина, стигнаха и до „Лазур“

Ловците предричат популация, подобна на гларусите, тръгват на отстрел

 

 

Дона МИТЕВА

Чакалите вече не се плашат от човешкото присъствие до такава степен, че са се запътили към центъра на Бургас и главните улици. В социалната мрежа се появиха снимки на дивите четириноги в Морската градина, на път за Казиното и Гъбката.

„Да, наистина са в Морската градина. Аз живея в „Лазур“ и всяка вечер ги чувам от терасата. В момента са в брачен период. Една част от хората си мислят, че това са котки, но не, воят е на чакали“, категоричен е Невен Каравасилев, ръководител на Ловно-рибарско дружество „Лебед“ в нашия град.

Ловците вещаят картина, подобна на тази с гларусите и тяхната популация, която вече оформя заплашителни размери. Навлизането на хищниците в териториите на човека е от години. Като отначало се започна с крайните квартали, а сега вече и в престижните централни на Бургас.

Дивите натрапници крият рискове, предупреждава Каравасилев: от една страна, че разнасят болести, всички онези, които ходят по семейство „Кучета“, а от друга в момента започва гнездовият период на всички птици в Атанасовско езеро, а те унищожават яйцата, а и самите птици и техните малки.

 

Ловци тръгват на отстрел

 

„Проблемът с чакалите е коментиран вече от наша страна с Фондация „Биоразнообразие“, в лицето на Радостина Ценова. Имаме входирано писмо и в РИОСВ до Павел Маринов, чрез което го молим другата неделя ловци да влезем в резерват „Атанасовско езеро“, за да редуцираме, ако успеем, защото теренът е много труден, числеността на чакала. Маринов даде добро – ние ще се опитаме поне малко да редуцираме числеността. Ловците ще бъдат придружавани от представител на Регионалната инспекция по околната среда и водите“, обясни Каравасилев.

Шефът на ловците припомня, че още преди седем години е поставял въпроса за увеличаването популацията на чакалите и тяхното тотално урбанизиране, когато се изработваше планът за управление на Атанасовско езеро.

„Това редуциране на златистия чакал беше залегнало в този план, но за жалост той не беше приет и към днешна дата се работи по стария план, където няма предвидени мерки за справяне с чакала. Сега всичко се случва с добрата воля на Павел Маринов“.

Влажните зони около Бургас и сушавите последни години осигуряват изключително богата хранителна база за чакала и добра възможност за увеличаване на популацията му.