Събота, 27 Апр 2024
    
Общество

Пенсионери се оказват със заеми за хиляди след рекламни събития, обещавали им подаръци

  16.02.2024 10:38  
Пенсионери се оказват със заеми за хиляди след рекламни събития, обещавали им подаръци

Възрастни хора се оказват със заеми за хиляди след рекламни събития, на които са поканени. В схемата са замесени и чатботовете, които нашумяха с прозвънявания, в които питат едни и същи въпроси - откъде сте, на колко сте години. 

Чатботът Наталия звъни и задава един и същ въпрос на хората - дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Друг бот на име Станислава се обажда да кани хората на здравни събития. 

Според човек, запознат с работата на ботовете, това е организирана престъпност и събиране на лични данни, което е незаконно.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?" е друг въпрос, който може да чуете при обаждане от бот. Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. 

Накрая обаче тези, които посещават събитието се оказват със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди.

„На мен ми се вдигна кръвното налягане", споделя измамената Нели Кузова пред Нова тв. 

„Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам", казва друга измамена 70-годишна жена.

Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Разказва, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца.

„Как ме извъртяха - не знам. Държаха се много културно. Това ме подлъга", споделя още пенсионерката.