Събота, 27 Апр 2024
    
Крими

Откриха 130 килограма марихуана на АМ „Тракия“, задържан е северномакедонец

  15.02.2024 17:32  
Откриха 130 килограма марихуана на АМ „Тракия“, задържан е северномакедонец

При съвместна операция на Държавна агенция "Национална сигурност"(ДАНС) , Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", Областната дирекция на МВР в Пловдив и Окръжната прокуратура вчера следобед са задържани двама мъже. На автомагистрала "Тракия" е арестуван гражданин на Северна Македония, превозвал 130 килограма марихуана, съобщи на брифинг заместник окръжният прокурор на Пловдив Галина Андреева – Минчева. Пратката е пътувала от Западна Европа към Турция.

Задържаният 47-годишен гражданин на Северна Македония е осъждан за контрабанда, като през 2019 година е предсрочно освободен. Другият мъж на 43 години е българин и е арестуван в София. Мъжете са задържани са за 24 часа, като предстои да им бъдат повдигнати обвинения. Предвидените наказания са от 5 до 15 години лишаване от свобода, глоби от 20 хил. до 100 хил. лева и конфискация на автомобила, превозвал наркотиците.

Операцията започва след получен сигнал в ДАНС за предстоящо транспортиране на наркотични вещества. В късния следобед лек автомобил, пътуващ по АМ "Тракия" от София към Бургас, е спрян при 125 км. от служители на ОД МВР Пловдив. Установено е, че е натоварен с 24 кашона, като всеки съдържа вакуумирани пакети с листна маса. В 10 от тях по шест пакета, а в 14 по пе пакета, посочи директорът на ОД МВР - Пловдив Георги Чергов. Всеки пакет тежи около килограм. Шофьорът от Северна Македония заявява, че превозва обувки, а после, че не знае какво превозва.

Разследването продължава в София, където е претърсен товарен автомобил, от който е била натоварена стоката. Там е задържан другия мъж. Най-вероятно участват в канал за трафик на наркотични вещества по направление към Турция, където в момента е най-скъпия пазар за този вид наркотици, допълни Чергов.

Източник: БТА