Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Поморие

Поморие отбеляза Трифон Зарезан с празнична програма и ритуално зарязване на лозята

  14.02.2024 17:35  
Поморие отбеляза Трифон Зарезан с празнична програма и ритуално зарязване на лозята

Трифон Зарезан е един от най-хубавите празници – символ на новата реколта и плодородието. Според етнографи в основата на този ден се крие древният култ към Дионис – бога покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В Поморие и региона се произвеждат едни от най-качествените напитки и се трудят едни от най-добрите винари и лозари. Именно затова за втора година Национална лозаро-винарска камара и Община Поморие, със съдействието на „Черноморско злато“ АД решиха да добавят и още една традиция, подарявайки на всички тържество за празника.

С молитва за здраве и берекет през настоящата година започна ритуала

 

Денят започна в лозовите масиви на Поморие с ритуално зарязване и водосвет за здраве и плодородие. В ритуала участваха домакините на събитието: кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Национална лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски, изпълнителният директор на „Черноморско злато“ АД Христо Янков, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов и заместник-кметът Янчо Илиев. Заедно с тях в резитбата се включиха и официалните гости: Пламен Янев – областен управител на област Бургас, кметът на Айтос Васил Едрев, представители на ДФЗ и Българската стопанска камара.

„Благодаря на „Черноморско злато“ АД за доброто партньорство и помощта, която оказват на нашите лозари. Това помага за завръщането на традиционните поморийски сортове – памид, димят и мускат и за качеството на предлаганото вино. Нека природата да е благосклонна тази година и Свети Трифон да ви закриля!“, каза кметът Иван Алексиев от сцената, построена за празника, и апелира за повече държавна подкрепа на сектора.

По време на традиционния ритуал по зарязване на лозите, председателя на НЛВК Йордан Чорбаджийски, пожела на гроздо и винопроизводителите една успешна година, плодородие и здраве през новата 2024 г. Той коментира, че изминалата година е била доста трудна, придружена с много дъждове, но и суша в неподходящото време. „Надявам се през тази година времето да бъде с нас и държавата да се включи в подпомагането, защото иначе целия бранш не ни чака нищо добро.“ Чорбаджийски призова за спешни мерки в посока на възстановяване на „Напоителни системи“ и облекчаване на условията за сондажи. Той напомни и за проблема с изравняването на субсидиите за сектора с тези в другите европейски държави, за да падне себестойността на гроздето и българските вина да станат конкурентоспособни на тези в чужбина. 

За гражданите беше осигурено безплатно греяно вино и богата фолклорна програма с участието на Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина” към ЦПЛР ОДК – Поморие с ръководител Владимир Данаилов, прекрасната Симоне Маркова и оркестър „Славяни“ – Стара Загора, както и обичаната фолклорна певица Нелина.

С ритуално зарязване в местните лозови масиви бе отбелязан празникът и в Каблешково. На площада пред НЧ „Атанас Манчев 1920“ кметът на община Поморие Иван Алексиев и кметът на Каблешково Ивайло Иванов поздравиха всички присъстващи. Празнуващите там също имаха възможността да се почерпят с бели и червени вина, осигурени от фамилия Христозови, както и с вкусно мезе. За доброто настроение се погрижиха народната певица Ирена Станкова, гайдарят Яни Тодоров и клавиристът Христо Георгиев.

И в двата града прозвучаха магични български народни песни и се извиха дълги пъстри български хора.

Каква е тенденцията в лозарския сектор и винената продукция очаквайте в "Черноморски фар" в петък