Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

За всекиго по нещо: В съгласие и дружно Общински съвет прие как Бургас ще харчи половин милиард лева

  14.02.2024 16:50  
За всекиго по нещо: В съгласие и дружно Общински съвет прие как Бургас ще харчи половин милиард лева

Георги РУСИНОВ

 

За всекиго по нещо, или как почти всички общински съветници и различни политически сили останаха доволни на днешната сесия. Така може да се обобщи дебатът по приемане на Бюджет 2024, чиято рамка е рекордната 506 684 890 лева, от които 249 857 599 лева са от държавата, а 71 000 000 от европейски средства. Почти всички местни политици се изказаха с ласкави думи за кмета Димитър Николов и екипът му. Амбициозен, великолепен, рекорден са само част от епитетите, с които общинските съветници обсипаха бюджета.

Преди да започнат по съществото дебатите градоначалникът го описа с две думи – много работа.

„След 3-4 години рестрикции, ковид, военни действия, инфлации, служебни кабинети, частични държавни и общински бюджети, за пръв път пред вас стои редовен бюджет, в параметрите на чиито е помислено за всички. Какво е по-различното? Оказва се, че бюджета за 2024-а е бюджет за новото поколение на Бургас. Това касае здравето на децата, обучение, строителство на детска болница, детски градини, училище, социални центрове, спорт. 65% от капиталовите активности са насочени за новото поколение на Бургас. Призивът ми към вас е подкрепете утрешния ден. С този бюджет ще дадем пример на други семейства с деца да се преместят в нашия град и Бургас да им бъде любимо място и втори роден дом за кариера, развитие и живот“, заяви Николов.

Репортерите в зала коментираха пък, че не помнят досега да не са се гласували отделни предложения преди да се премине към гласуване перо по перо. Този път обаче всички направени предложения в зала бяха възприети от кмета и администрацията и ще бъдат заложени в бюджета.

Сред по-големите допълнителни харчове попадат спешното финансиране за ФК „Черноморец 1919“, които освен първоначалното субсидиране от 275 000 лева, получиха още 15 000 по предложение на съветник и още 215 000 лева за попълване дупката в бюджета на клуба след оттеглянето на бетинг спонсорите. 50 000 лева допълнително ще отидат и за ФК „Нефтохимик“, както и друго финансиране в перо „Спорт“.

500 000 лева повече ще се насочат в изцяло нова програма, която да обхване крайните квартали и съставните селища по примера на успешната програма „Моят град, моят квартал, моята улица“. 15 000 лева за външна реклама повече ще ползва ОП „Туризъм“.

„858 000 лева заложени за различни образователни дейности са добре дошли в сферата „Образование“, посочи бившият председател на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова от ГЕРБ.

Стоян Грозев от КОД/БВ продължи ласкавия тон с реч, в която изказа респекта си към заместник-кмета Станимир Апостолов и директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Златина Караиванова. Бившият опозиционер изрази задоволството си от това, че се е сбъднала негова мечта.

„За пръв път имаме бюджет над половин милиард лева. Едва ли има някой, който да се усъмни, че той не е балансиран. Доволен съм, че на екологията се отделя достатъчно внимание. Само допреди няколко години искахме 2% от бюджета да е за екология, а в този е повече от 10%“, каза той.

Лидия Бобчева от ГЕРБ определи бюджета като предизвикателство и че изпитва привилегия, че ще бъде част от гласувалите за всички програми, които той ще обезпечава. В частта на „Здравеопазване“ тя го нарече впечатляващ.

От групата на МИР/Левицата/Граждани за общината обясниха също, че ще подкрепят бюджета именно заради възприетото тяхно предложение за повече средства към съставните селища на Бургас.

Тук някъде в дебатите дойде и редът на „Възраждане“, които единствено гласно заявиха, че няма да подкрепят бюджета, тъй като не са съгласни с част от разходите в него, както и с липсата на повече мерки за борба с демографската криза.

Тодор Йосифов от ГЕРБ обърна внимание на малкото средства подкрепа от държавата и призова колегите си за повдигане на темата с децентрализацията, за което получи подкрепа от свои колеги.

„Бургас е с амбициозни планове и този бюджет можеше да е по-голям и да ни подкрепят. Трябва да повдигнем темата за децентрализация отново. На всеки 100 лева платени от бургазлии данъци, държавата връща 8 лева. Представете си колко градове финансираме ние“, обясни той.

Архитект Димитър Георгиев от групата на ПП/ДБ заяви, че бюджетът е амбициозен какъвто е и кметът на Бургас.

От СЕК също не се чу ясно дали ще гласуват против бюджета по време на дебатите. Иван Иванов единствено коментира, че е за разпределянето на повече средства за спорт в бюджета.

Приятно изненадани от бюджета един след друг за перата образование, градоустройство и култура бяха Иво Баев, Бенчо Бенчев и Веселин Пренеров.

Рядко взимащият думата Шерафет Мехмед от ДПС закри дебатите, докато цареше дух на взаимна подкрепа в местния парламент. Той припомни, че Бургас все пак не е само града, а трябва да се обръща внимание и на съставните селища и крайните квартали.

Преди да преминат в гласуване перо по перо думата взе и заместник-кметът Станимир Апостолов.

„Станахме свидетели на оживен и съдържателен дебат за бюджета. Дебатът официално започна с представянето на проекта пред медиите, продължи в комисиите и общественото обсъждане с гражданите. Благодаря на всички, които се изказаха положително за бюджета и дадоха висока оценка за администрацията на общината“, каза той.

Председателят на Общински съвет – Бургас Михаил Хаджиянев даде кратка почивка, а след това заместник-председателят на Бюджетната комисия Елена Кокаларова прочете всяка една точка от бюджета, която бе гласувана. Цялостната докладна бе подкрепена от 37 съветници, 7 бяха „против“ („Възраждане“ и БСП) и 3 „въздържали се“(СЕК).

„Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета за 2024-а на Община Бургас. Убеден съм ще мине време и историята ще запомни тези, които са били част от развитието на града. Детска болница, студентски кампус, училища, белодробна клиника, индустриални зони. Това са инвестиции, които ще се ползват и от жители на други общини и региони. Гордея се с вас и с всички бургаски граждани, които ни подкрепиха в тази тежка и трудна мисия. Бог да пази Бургас!“, кратко и ясно благодари кметът Димитър Николов.