Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Нова програма за карти с привилегии за пенсионери прие Общински съвет-Бургас

  14.02.2024 12:00  
Нова програма за карти с привилегии за пенсионери прие Общински съвет-Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Нова програма за карти с привилегии за пенсионери прие Общински съвет-Бургас. Всеки жител над 65 години ще може да участва в програмата „Бургаска сребърна общност“(БСО). Възрастните бургазлии ще получават карта за привилегии, която им дава право на отстъпки в обектите на търговските дружества, които са се включили в програмата.

„Насърчаването на достъпа на възрастните хора (чрез осигуряването на преференциални цени) до обучителни курсове, социални услуги, здравни услуги, културни мероприятия, заведения, търговски обекти, услуги за спорт и красота ще им позволи да останат активни и пълноценно да участват в обществения живот. Това от своя страна ще окаже благоприятно въздействие върху тяхното физическо и психично здраве. Възрастните хора и стареенето неоснователно биват асоциирани с консерватизъм и застой. Липсата на достатъчно финансови средства е основната пречка за посещаване на културни мероприятия, закупуване на стоки и услуги, включване в образователни и обучителни програми, както и полагане на грижа за външния вид и физическо здраве. Чрез БСО, ние заедно – институции и общество, можем да подпомогнем нашите възрастни близки и да подобрим начина, по който се чувстват и изживяват старините си. От нашето чувство на солидарност, отговорност, загриженост и разбиране зависи да бъдем проводник на повече здраве и щастие за тях“, посочват в докладната вносителите от КОД-БВ.

Картата ще важи на територията на Община Бургас и представлява пластика, която удостоверява членство към БСО. Всяка пластика притежава уникален  идентификационен номер и се отнася за конкретно физическо лице, без право на преотдаване.