Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

70 000 лева отиват за ремонта на детските отделения в УМБАЛ-Бургас

  14.02.2024 10:09  
70 000 лева отиват за ремонта на детските отделения в УМБАЛ-Бургас

Георги РУСИНОВ

 

70 000 лева ще отидат за ремонта на детските отделения в УМБАЛ-Бургас. Това реши Общински съвет – Бургас на сесията, на която се приема бюджета на общината. Докладната бе внесена от групата на КОД/БВ и бе подкрепена единодушно от 46 от общинските съветници.

В докладната вносителите отбелязват, че педиатричните клинични пътеки, които се изпълняват и финансират по договор с НЗОК във връзка с положените грижи за лечението при заболявания в детска възраст, подлежащи на стриктен контрол от РЗОК, са с ниска финансова стойност и често излекуването на пациента под 18-годишна възраст многократно надвишава стойността на клиничната пътека.

„Основният финансов приход на УМБАЛ Бургас са средствата, изплатени от НЗОК. С тях болницата заплаща работните заплати, разходите за осигуровки, стреми се да поддържа високо ниво на предлаганата услуга чрез скъпоструваща високотехнологична медицинска апаратура, амортизации, текущи ремонти. За съжаление част от придружителите на децата са недобросъвестни и често рушат наличното оборудване в стаите, замърсяват стените, дори на изписване липсва част от оборудването в баните. Това създава затруднения в поддържането на идеалното състояние на болничните стаи и често се случва родители да споделят с недоволство за състоянието на  материално-битовите условия в отделенията. Основен ремонт на двете педиатрични отделения“, обясняват вносителите.

Единствен в зала думата взе Стоян Грозев, който призова колегите си за подкрепа.

„УМБАЛ-Бургас е най-голямата болница на територията на Бургас и областта. Има две детски отделения, в които се грижат за живота на децата на Бургас. Това е основен приоритет, включително и в демографската стратегия на Бургас“, каза той.