Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

Ще подкрепи ли групата на «Ние гражданите» проектобюджета на Бургас за 2024-а

  13.02.2024 12:38  
 Ще подкрепи ли групата на «Ние гражданите» проектобюджета на Бургас за 2024-а

Силвия Шатърова

Изравняването на стандарта на живот в малките населени места на община Бургас с централна градска част е темата, от която зависи дали групата на „Ние гражданите“ в Общинския съвет ще подкрепи проектобюджета на общината за тази година на сесията утре.

Няколко срещи са провели от групата с кмета Димитър Николов.

„Начертнахме пътна карта и  и имаме над 80 предложения, които сме обсъдили с администрацията и с кмета Димитър Николов“, заяви още Табаков.

Конкретно в Бюджет 2024 са заложени 30 искания на съветниците от „Ние гражданите“, като за тях няма да бъдат входирани допълнително докладни, за да се утежнява процедурата по дневния ред на Общинския съвет.

От групата ще дадат положителен вот за всички докладни на колегите си от другите групи.

„Ние сме коректив, но подкрепяме всички важни за гражданите предложения“, заяви Бенчо Бенчев.

Единствената важна точка се оказва тази за инфраструктурата в малките населени места. От нея зависи и подкрепата за проектобюджета.

Групата „Ние гражданите“е  втора по големина и в нея влизат съветници на „Левицата“, МИР и „Граждани за общината“.

Днес те дадоха пресконефрениця, като обясниха, че ще поискат още половин милион лева в бюджета за тази година и промяна на критерии по който се разпределят средствата по програмата „Моят град, моят квартал, моята улица“, така че в нея да могат да участват и жителите на съставните селища, като Долно Езрево, Горно Езерово, Ветрен, Банево, Бсятровец.

В момента критериите по нея са само за блокове и етажна собственост, като задължително условие е да няма незаконно строителство върху общинската територи, като подобни има в Долно Езерово, заяви Маргарита Рохова.

 

Общото мнение на групата е, че Общинският съвет работи на бързи обороти и Бургас се намира в уникална ситуация спрямо останалите градове.