Неделя, 28 Апр 2024
    
Бургас

„Зелена светлина“ за ремонт на детските отделения в УМБАЛ-Бургас

  09.02.2024 11:26  
„Зелена светлина“ за ремонт на детските отделения в УМБАЛ-Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Здравната комисия към Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за ремонт на детските отделения в УМБАЛ-Бургас. Докладната е внесена от групата на КОД/БВ и бе подкрепена единодушно от членовете на комисията. Така общинските съветници гласуваха към бюджета на Община Бургас за 2024-а да се отделят 70 000 лева, които да бъдат разходвани за ремонтни дейности в двете педиатрични отделения на болницата.

В докладната вносителите отбелязват, че педиатричните клинични пътеки, които се изпълняват  и финансират по договор с НЗОК във връзка с положените грижи за лечението при заболявания в детска възраст, подлежащи на стриктен контрол от РЗОК, са с ниска финансова стойност и често излекуването на пациента под 18-годишна възраст многократно надвишава стойността на клиничната пътека.

„Основният финансов приход на УМБАЛ Бургас са средствата, изплатени от НЗОК. С тях болницата заплаща работните заплати, разходите за осигуровки, стреми се да поддържа високо ниво на предлаганата услуга чрез скъпоструваща високотехнологична медицинска апаратура, амортизации, текущи ремонти. За съжаление част от придружителите на децата са недобросъвестни и често рушат наличното оборудване в стаите, замърсяват стените, дори на изписване липсва част от оборудването в баните. Това създава затруднения в поддържането на идеалното състояние на болничните стаи и често се случва родители да споделят с недоволство за състоянието на  материално-битовите условия в отделенията. Основен ремонт на двете педиатрични отделения е правен преди 10 години, а регулярно се извършват освежителни ремонтни дейности със собствени средства на болницата“, пишат от КОД/БВ.

Чанко Мирчев от БСП коментира, че ще подкрепи с две ръце предложението на колегите си, но припомни, че УМБАЛ-Бургас е държавна структура и като такава е основен ангажимент на държавата. Въпреки това той добави, че е „за“ докладната и дори сметна, че средствата от 70 000 лева няма да са достатъчни.

Председателят на комисията Лидия Бобчева от ГЕРБ се съгласи с аргумента, че УМБАЛ-Бургас е ангажимент на държавата, но поясни, че предлаганите от колегите й общински съветници средства са изключително необходими.

„Ако не са предоставени към този момент, редно е ние да го гласуваме. Трябва да го отнесем и до нашите народни представители казуса“, добави тя.

Шерафет Мехмед от ДПС припомни, че в предния мандат на Общински съвет – Бургас е имало голям дебат точно по темата с условията в детските отделения.

„Сега какво правим? Не е ли наша болница, какво като е държавна? Тогава всички трябва да се обърнем към депутатите от Бургаски регион. Щом има общинско участие в болницата, аз съм за тази докладна“, каза той.

Заместник-кметът Станимир Апостолов отговори, че администрацията възприема предложението и средствата ще бъдат предвидени в бюджета.

„Разбира се, ние не поемаме целия ремонт, покриваме част от средствата. Тези 70 000 лева са достатъчно съобразно нашето участие, даже и ги надвишават“, заяви той.

Директорът на дирекция „Бюджет и финанси“ Златина Караиванова уточни, че всички средства, които Община Бургас финансира в държавната болница служат за постъпки към Министерство на здравеопазването за увеличаване на дяловото участие на общината в УМБАЛ-Бургас.