Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Култура

Дъщерята на Борислав Чакринов с прочувствени думи за баща си: Моята първа приказка беше „Питър Пан“/СНИМКИ/

  07.02.2024 15:57  
Дъщерята на Борислав Чакринов с прочувствени думи за баща си:  Моята първа приказка беше „Питър Пан“/СНИМКИ/
Да кажат сбогом с режисьора пристигнаха от театрите в Сливен, Ловеч, съмишленици от театралните времена през 90-те години
  Тодор Ставрев

"Въпреки че бяхме разделени, знаех, че той тук е щастлив“, каза Борислава Чакринова

 

 Силвия Шатърова

 

С прочувствени думи към присъстващите на поклонението на баща си Борислав Чакринов се обърна дъщеря му Борислава:

„Моля ви, завършете пиесата „Питър Пан“, за да може неговата внучка Елена да я види. Татко искаше отново да я постави, защото беше дошло време да я разказва на нея“, така се обърна към цялата трупа крехката физически, но силна духом Борислава Чакринова. Знам, че Елена ще полети с Питър Пан така, както майка ѝ навремето“, каза през сълзи Борислава.

Големият режисьор си отиде в навечерието на премиерата точно на тази пиеса, която постави преди години, а сега подготвяше нов прочит. С тази пиеса той остана в историята на българския театър.

За първи път Бургаският театър отложи премиера, защото Чакринов боледуваше, а на него това много му тежеше.

Днес близо два часа продължи поклонението пред твореца, който почина на 3 февруари, а то се състоя в любимия му дом-театър „Адриана Будевска“.

Със сълзи на очи думи не успяха да кажат певицата Тони Димитрова, композиторът Стефан Диомов, режисьорът Христо Симеонов и десетки други актьори, докоснали се до твореца Чакринов. През сълзи уникални истории разказаха Димитрина Тенева, Стоян Памуков, Никола Парашкевов.

Тони Димитрова трудно скриваше скръбта си

 

До ковчега бяха най-близките – дъщеря му Борислава, както и цялата трупа на Бургаския театър. Те – актьори, реквизитори, осветители, администратори, го имаха за нещо повече от режисьор и директор, имаха го за баща, обединител, ментор и човек, който е извисен над злобата, над злободневното на деня, което той бореше с доброта.

На поклонението пристигна почти цялата театрална общност на страната. За последно сбогом с талантливия режисьор дойдоха Лилия Абаджиева, Тончо Токмакчиев, Койна Русева, Иван Савов, Калин Врачански, Евгений Будинов, тук бе и окръжният прокурор Георги Чинев.

Лилия Абаджиева и Тончо Токмакчиев

 

Думи за него в началото но поклонението каза кметът Димитър Николов:

„Той правеше всичко за бургаския театър, постави го на национална и международна сцена. Тук гостуваха известни режисьори от България и света. Благодарение на него се разви театралният фестивал „На брега“. Изключително добър човек. Той се бореше за всички около себе си, не за себе си. Там горе пак ще е с нас!“, заяви кметът Димитър Николов, а по-късно написа кратко:

„Сбогувахме се с Борето Чакринов.

„Милост за добрите“! Само един благородник може да остави такъв завет на дъщеря си. Няма да го забравя!“

Дъщеря му Борислава прие съболезнованията на кмета Димитър Николов и целия театрален елит 

 

Добри думи каза и заместник областния управител Павлин Иванов, като приятел, а не като политик се изказа Румен Петков, с когото се помнят от Плевен и баскетбола.

 

Дъщерята за последно сбогом:

 

„Откакто се помня, татко означаваше театър. Театърът беше там, където беше татко. Театърът в Сливен и „Зад канала“ беше първият щастлив дом на моето детство. От първия миг това беше усещането, че това е нашето вкъщи. Моята първа приказка за лека нощ беше „Питър Пан“, каза Борислава, която е слушала приказката от най-добрите актьори, които вече не са между живите. Самият Питър Пан е малко момче, което отказва да порасне и живее в магически приключения.

Техните лица, гласове и жестове ще останат в мен, върна се тя назад в спомените в ранните 90-те, когато всички актьори са щастливи, независимо че няма пари, театърът става свободен. Знам какво ви е струвало да създадете този различен и свободен театър. Знам какво е да се срещнеш в тези години с Петър Брук и Харолд Пинтър.

„Светлото бъдеще на българския театър не се появяваше“ – върна се в спомените си Борислава и продължи: „И после дойде Бургас. Въпреки че бяхме разделени, аз знаех, че той тук е щастлив, по-щастлив, отколкото е бил в живота си, казваше, че това е домът, който той е съградил.

Той си отиде спокоен за театъра, защото знаеше, че сте направили най-добрия екип, а към Министерство на културата се обърна като поиска да пазят бургаския театър, който е по-различен от останалите.

През последните години искаше да прави текстове, които са свързани само с доброто. „Съвсем проста история“ е неговият завет, за него беше важно актьорите да са добре. Той няма да си отиде, а аз няма да съм сама, защото ние ще сме винаги и част от семейството“, завърши тя.

За първото си наказание, прошка и урок говори младата театрална звезда Никола Парашкевов:

„Борето имаше усещане кой е силен, кого трябва да побутаме да полети", бяха думите му.

"На мен ми е трудно да говоря за този великан, човека-театър, искам да изкрещя: Боре, ти беше добротата, ти ни учеше да обичаме, ти издигна толкова високо летвата на таланта и изкуството и добродетелите“.

„Питър Пан на българския театър няма да изчезне“, каза Димитрина Тенева.

 

 

 

 

.