Неделя, 28 Апр 2024
    
Бизнес Бургас

Фермер: Балонът от проблеми се спука

  06.02.2024 11:07  
Фермер: Балонът от проблеми се спука

Дона МИТЕВА

Над тридесет трактора затвориха пътя Бургас – Айтос  при Големия Бекир – Айтос за два часа.  Те са част от националната двучасова блокада на различни пътища в страната и един от четирите поста в област Бургас.

Николай Киров, председател на регионалния съюз на Националната асоциация на зърнопроизводителите  /НАЗ/ коментира: „Протестите ни ще продължат докато не се решат проблемите ни. Трябва да има преговори при които всичко да се разпише точка по точка с дати и срокове. Комисия да се направи. Иначе няма да се спре с протестите“, каза той, подчертавайки, че основно се искат ясни правила.

„Финансовата част е последната, която се разглежда. Не толкова подпомагането е важно, колкото са важни ясните правила“, допълни зърнопроизводителят.

Към неговото изказване се присъедини е заместникът ма Александър Сотиров, който подчерта, че протестът е добре приет от останалите хора. „Докато се движим с тракторите хората си ръкопляскат, свирят ни от автомобилите. Подкрепят ни“, обобщи той.

„Балонът от проблеми се спука. Примерно имаме неизравняване на субсидиите с колегите от другите европейски страни. Ние вземаме два –три пъти по-малко. Вносът от Украйна. Нямаме нито един адекватно написан закон нито за поземлени отношения, нито за комасациите. Нямаме държавна регулация за рентните плащания…какво ли още не.

Опитаха се да ни изкарат, че ние искаме само пари, което не е така. От много време сигнализираме за всичките проблеми, но не се вземат адекватни решения. Ние вече сме опрени до стената. Като цяло държим на законовите промени. Нямаме дори един график за субсидиране. Не знаем кога ще получим субсидии. Да не говорим, че постоянно се санкционират колеги за какво ли не“, обрисува картината младият фермер.

Ето къде са протестите в нашата област:

- отсечката Камено - Българово

 

- отсечката Бургас - Айтос в района на “Големият Бекир”

 

- отсечката Сунгурларе - Карнобат

 

- отсечката Обзор - Варна