Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас Култура

За Свободата, Гарибалди, българите в четите му и приликата с Левски – вижте уникалната изложба в РИМ-Бургас

  06.02.2024 17:03  
За Свободата, Гарибалди, българите в четите му и приликата с Левски – вижте уникалната изложба в РИМ-Бургас

Георги РУСИНОВ

 

От днес в Регионален исторически музей – Бургас  може да бъде разгледана уникална изложба – „Аргонавтите на свободата – Гарибалди и българите“. Експозицията гостува от Музея на Възраждането във Варна и показа изключително интересни артефакти от епохата на великия италиански революционер и българското участие в движението му.

Мнозина са българските революционери, които са били негови сподвижници и последователи и са участвали в освободителните движения на други народи. Сред най-известните са Георги С. Раковски, Хаджи Димитър, Димитър Общи и други.

Изложбата бе открита със специалното гостуване на почетния консул на Италия във Варна и Бургас Антонио Таркуинио, Милена Николова, уредник във варненския музей и домакините заместник-кметът Диана Саватева, директорът на РИМ-Бургас д-р Милен Николов и уредникът Иванка Делева.

„Защо е важно да се види тази изложба? Тя представя идеите на италианското обединение и държава, което е факт благодарение именно на Джузепе Гарибалди. Една личност, от която са се вдъхновявали не само българи, но и световни личности. Той е известен като революционер, не само на Апенините, но и в Бразилия, Франция и къде ли не още. Самият Гарибалди е единият от Бащите на Отечеството. Те са четирима – Кавур, Мацини, Гарибалди и крал Виторио Емануеле II. Те създават днешна Италия. В тази изложба може да видите защо те са били вдъхновители за хората и пример за всички революционери“, заяви д-р Николов.

Милена Николова обясни, че изложбата има вече няколко годишна история, но постоянно се обогатява.

„Благодарение на усилията на Негово Превъзходителство Антонио Таркуинио тази изложба се реализира в мащабите, които се реализира сега. Нашата идея беше да почетем българите гарибалдийци. Събирайки тази информация се обърнахме с молба към него, за да можем да направим една изложба, която да е цялостно представяне на тези българи, които остават въпреки всичко неизвестни. Тогава по негова идея направихме контакт с фондация „Джузепе Гарибалди“ и вдъхновена от идеята правнучката на революционера – Анита Гарибалди пое личен ангажимент да съдейства за реализирането на изложбата. Тя дойде във Варна, като донесе бойни знамена от дружините на прадядо й. Като видя нашето желание да развиваме изложбата, тя остави като дар едно от тези бойни знамена. Така нашата експозиция бе допълнена с още един изключително ценен артефакт. Под него са се сражавали хора, които са дали живота си за нашето освобождение“, посочи уредникът в Музея на Възраждането.

Също интересно попълнение в експозицията са две картини на италианския художник Алесандро Киарапа.

„След като проучил историята на нашата изложба и хората, които са вдъхновили нашите български революционни борби, той намери най-големи прилики между Гарибалди и Левски. Той изработи два портрета са рисувани единствено с пръсти. Този художник е уникален. Двата портрета бяха дарени на музея. Този на Левски е вторият изработен от чужденец и посветен на Левски“, добави Николова.

Почетният консул на свой ред направи сравнение между войните, в които участват гарибалдийците и днешните.

„Когато нашият Гарибалди и вашият Петко Войвода участват във войни – те са за свобода. Днес война се прави само за пари“, констатира Таркуинио.

Заместник-кметът Диана Саватева благодари на гостите за изключително интересната информация, която изнесоха и предаде поздравленията на кмета Димитър Николов.

„Радвам се, че имаме възможност да се насладим и получим допълнителна информация за този период от нашата история чрез артефактите, които сте предоставили. Много интересно бе всичко, което чухме като факти и ще е много полезно за хората, които ще дойдат да разгледат изложбата. Имах възможността на и удоволствието да присъствам на откриването на паметника на Капитан Петко Войвода в Рим. Това е едно доказателство за тази емоционална връзка между паметта на европейските народи, особено когато мисията е постигане на свобода и независимост. Благодаря на ръководството на музея, че е инициирало това партньорство, защото идеята е не само да имаме собствени експозиции, но да видим и това, което са събрали колеги от други места. Ще направим всичко необходимо да разпространим информация и заедно с музея да организираме повече бургаски ученици да посетят експозицията“, каза тя.

Уредникът в Историческия музей Иванка Делева уточни, че вече е организирано посещение от ученици, а на 3 март, когато е почивен ден, в музея идват много посетители.

„До края на март изложбата ще може да бъде видяна от всеки“, добави тя.

В края на събитието почетният консул на Италия подари на директора на бургаския музей исторически филм, касаещ ранната история на Рим.