Неделя, 28 Апр 2024
    
Общество

Съмнително назначение изправи на нокти синдикалисти

  05.02.2024 14:58  
Съмнително назначение изправи на нокти синдикалисти

Съмнително назначение в Министсрство на правосъдието изправи на нокти синдикалисти. Почетният председател на УС на "Синдикат Охрана" Петко Чалъков е подал сигнал до медиите по казуса с Ясен Тодоров - служител на ГД "Охрана" и председател на "Синдикат на служителите в затворите в България", който е назначаен от министъра на правосъдието Атанас Слаов като член на УС на ДП "Фонд затворно дело". Това предприятие няма нищо общо с ГД "Охрана", а Тодоров не отговарял на критериите, твърди Чалъков.

 

Публикуваме целия сигнал, без редакторска намеса:

I. Министъра на МП, без да се съобрази с министерска заповед № ЛС – 04 – 365/11.08.2023г.,уточняваща критериите за назначаване, е назначил инспектор Ясен Л. Тодоров, служител на ГД „Охрана“ и председател на „Синдикат на служителите в затворите в България“ като член на УС на ДП „Фонд затворно дело“, което предприятие няма нищо общо с ГД „Охрана“, а въпросният Ясен Тодоров не отговаря на критериите за тази позиция.

Наскоро в проведена среща в МП със синдикалните организации, на въпроса за назначението, министър Славов е отговорил лаконично - „Защото имам право на две назначения и едното е това.....!“.

Дали това назначение на неподходящия човек на позицията не е конфликт на интереси и не навежда на мисълта, че той е там, за да изпълнява политически и финансови поръчки?

Във времето за ДП ”ФЗД” има подадени множество сигнали за нередности, при които след проверка не са установени нарушения.

Тук е момента да уточня, че ДП ”ФЗД” е апетитно, защото е държавно предприятие, което реализира и управлява милиони левове годишна печалба от дейностите:

1. управление на лавките по затворите, ценообразуването и избора на доставчици-външни фирми чрез обществени поръчки;

2.  хранителните продукти за затворническите столове;

3. отдаването на затворническа работна  ръка, собствени производства и много други доходоносни дейности.

II.Още една нередност касаеща кариерното развитие на въпросния Ясен Тодоров е през месец август 2023г., когато от ГД „Охрана“ в МП е изпратена за подписване от министъра заповед за конкурс с вх.№92-10-115/03.08.23г. за началник на сектор „Охрана на съдебни сгради и магистрати“. Министър Славов е задържал конкурса почти половин година, защото инспектор Ясен Тодоров не отговаря на условието за прослужено време за по-високата длъжност - ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР. В края на м. януари 2024г, заповедта за конкурса е подписана (вече Ясен Тодоров има нужното прослужено време) и предстои подаване на документи от кандидатите.

Кой може да убеди служителите на ГД „Охрана“, че конкурсът         не е нагласен? Самият г-н Тодоров многократно се е хвалил, че чака да заеме този важен пост.

III.Срещу г-н Я. Тодоров има  подавани множество сигнали и жалби, от цивилни лица за спекулиране със служебно положение и ползване за лични нужди на служебни автомобили. Голяма част от членовете на „ССЗБ” също са прозрели политическите му зависимости, устрема му за кариерно развитие, разчитайки на председателската си позиция в синдиката, въпреки явната некомпетентност от негова страна. До този момент, всички жалби са покрити и оставени без последствия от неговите преки ръководители, което води до парадиране с чувството за власт и безнаказаност от страна на Ясен Тодоров. Същия уронва престижа на колега на МВР с поведението си, като парадира със служебното си положение, цитирам: „… познавам се с високопоставени политици, аз съм дългогодишен служител на Министерството на правосъдието и съм работил дълго време за синдикална организация“. Моят праг на търпимост към такива подобни порочни практики е достигнал  краен предел и заради това искам да направя публично достояние недостойното поведение на човек, който е синдикален лидер и би трябвало да служи за пример, да води хората след себе си и да спазва етичните норми.

Всичко това е пример за порочната практика на управляващите, да се обграждат с послушни и некомпетентни техни хора, за да им бъдат те задължени!

 Петко Чалъков