Четвъртък, 02 Май 2024
    
Бизнес Бургас

В средата на март стават ясни кои са новите училищни директори

  05.02.2024 11:21  
В средата на март стават ясни кои са новите училищни директори

Втори транш. Още 24 учебни заведения чакат реда си

Дона МИТЕВА

Първите документи на бъдещите кандидати за директори на училища в областта вече са подадени в Регионалното управление на образованието –Бургас. Крайният срок е на 12 февруари.

От опит се знае, че с подаването им, от една страна, не се бърза, за да не се „разлайват кучетата“ – т.е. да не се предизвикват коментари от страна на колеги и „доброжелатели“, които обикновено не липсват. А от друга, защото събирането на нужните документи изисква време. Писането на стратегия за развитие на училището – още повече.

16 са училищата от региона, които са включени в първия списък за провеждане на конкурси за нови директори от общо 276 училища в цялата страна.

По неофициални данни до края на календарната година ще бъдат обявени поне още 24 вакантни места в региона, които подлежат на конкурс, защото общият брой на набелязаните директорски постове е общо 40. Става дума за такива позиции, които се заемат от временно изпълняващи длъжността или пенсионери.

В средата на март се очаква да станат ясни новите директори на обявените в първия транш 16 учебни заведения.

Конкурсът се провежда за първи път по новата Наредба и ще премине в два етапа. Първият е тест, а вторият – събеседване.

В теста ще бъдат включени освен въпроси от нормативната уредба и реални казуси, с които един директор трябва да се справя в работата си.

Сред атрактивните 16 училища, които чакат своите нови директори са Немската гимназия, Математическата, Автото и ПГЕЕ „Константин Фотинов“.