Неделя, 28 Апр 2024
    
Мнения

Денков: Ще подпомогнем само губещите зърнопроизводители

  04.02.2024 18:25  
Денков: Ще подпомогнем само губещите зърнопроизводители

Разделени са отраслите - зърнопроизводство и мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя, обясни премиерът

Проведохме конструктивни разговори, направихме предложения за подпомагане на земеделците на базата на гарантиран бюджет, който се основава на преструктуриране на разходи, в рамките на наличните средства. Разделени са отраслите - зърнопроизводство и мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата са предложени различни подходи. Това каза премиерът акад. Николай Денков след срещата си със земеделци.

По думите му по отношение на зърнопроизводителите ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г. "Това ще стане чрез подаване на декларации в НАП до края на февруари. Предложена е схема за подпомагане на губещите. По отношение на другия сектор чрез преструктуриране на разходи са осигурени 150 млн. лева, които ще бъдат разпределени по формули, които са разумни. Срокът на тези средства е до 30 юни. Отделно стана дума за това, че има налични пари в ДФ "Земеделие", с които да се вземат заеми, където спешно са необходими оборотни средства", коментира той. 

Земеделците споделиха, че тази вечер предложенията ще бъдат обсъдени и утре ще предоставят отговор дали приемат условията.