Неделя, 28 Апр 2024
    
Любопитно

Какво вино ви подхожда според зодията

  04.02.2024 10:14  
Какво вино ви подхожда според зодията

Овен

Портокалово и Ризлинг

Овните са представители на огнената стихия: те са активни, страстни и любознателни. Винаги искат новости, така че често експериментират при избора на вино. Въпреки че цветът, който традиционно се свързва с този знак в астрологията, е червеният, те могат да се наслаждават на бели, розови и дори оранжеви вина. Идеалният вариант би било френско или немско вино - като аристократичния сорт Ризлинг или непостоянния Пино Ноар. За тази зодия е добро и портокаловото вино. То има богат вкусов букет, усеща се аромат на дюля, портокали, кайсии, различни билки и подправки. По природа е леко мътно и има сладък послевкус, който напомня за пясъчните плажове и тропиците.

Телец

Совиньон Блан

Представителите на тази зодия се управляват от планетата на красотата и хармонията Венера, затова Телците са големи естети и гастрономи. За тях е важно да се насладят на самия процес: вечеря в красив ресторант, вкусна и изискана храна и, разбира се, вино. Харесват сладки вкусове, така че често  предпочитат десертни вина, много от които се произвеждат в Южна Африка. Телците харесат и сорта Совиньон Блан, в който се долавят плодови нотки на цариградско грозде, круша, бяла праскова и дори маракуя. Отличен вариант е Пинотаж с мощен, многостранен вкус и кадифена текстура. Тази напитка също има нотки на кафе, шоколад и подправки. Важното е да бъде качествено и скъпо.

Близнаци

Гръцко или френско

Спокойните и общителни Близнаци астрологически отговарят на Гърция и средиземноморската кухня, която е немислима без вино. Близнаците ще се почувстват изключително щастливи на весела вечеря с приятели в ресторант, поливайки ароматен зехтин върху прясно изпечен хляб, и преглъщайки салатите и мусаката с традиционно Агиоргитико. Този сорт червено вино има богат аромат на сладки малини, касис, индийско орехче, горчива билка, подобна на риган, и меки танини. Отлично вино за Близнаците е също и Chenin Blanc, от Франция. То не е много ароматно, но се усещат нотки на ябълка, круша, дюля или праскова. Опитните винари ще открият още манго, пъпеш, ананас, карамел или мед. 

Рак

Зинфандел и Бароло

Раците са представители на водната стихия, закриляни от Луната, затова са много емоционални, капризни и променливи. Психологическият комфорт, дискретната атмосфера и вкусното ядене са много важни за тях. Храненето за Раците е от голямо значение, тъй като Луната в астрологията отговаря за стомашно-чревния тракт. Обичат да пият вино, но само в компанията на любими хора. Представителите на тази зодия обикновено се спират на 1-2 вида вина и рядко променят навиците си. За тях е подходящо Зинфандел, в което се усеща вкусът на горски плодове и малц. Препоръчва се и Бароло от Италия. То има плодов послевкус, но с времето се появяват и аромати на пипер, тютюн и червени плодове.

Лъв

Шампанско и Кава

Основната планета за Лъвовете е Слънцето, така че Испания им съответства като географски регион. Благодарение на изобилието от творческа енергия, представителите на този знак са в състояние да озарят всичко около себе си и да превърнат живота на близките си в истински празник. Самите те обичат забавленията, партитата и повишеното внимание към себе си. А какво е празник без вино? Испанската Кава е перфектна. Това е пенливо вино с богат аромат и лека горчивина, което може да бъде бяло или розе. Шампанското също е идеално за тази зодия. То е символ на доминираща личност и самочувствие. Затова си струва да заложите не на евтиното шампанско, а на луксозните му варианти. 

Дева

Гранд Крю

Девите са представители на елемента Земя, така че не са им чужди светските радости, като вкусна храна, удобен дом, красиви неща, но в същото време са консервативни и взискателни. Те избират ястия от менюто дълго време, измъчвайки и най-опитните сервитьори с въпроси относно състава им. Същото важи и за виното - трудно избират без опитен сомелиер. Предпочитат вина, от високата категория Грант Крю (от специално класифицирано лозе или имение). Във вкусово отношение харесват тъмни вина, богати на танини, с наситен плодов аромат - например френски сортове Каберне Совиньон. Ще харесат и Пино Ноар, което има ярък цвят и сложен букет от вкусове и осезаеми аромати.

Везни

Пино Ноар

Планетата, която управлява Везните е Венера. Тя отговаря за любовта, красотата, хармонията. Подходяща страна е Франция. Везните са големи естети, така че всичко е важно за тях: стилен интериор, бели колосани покривки, приятна фонова музика, изискано меню, подчертано от скъпо вино. Те обичат разговорите, дискусиите и вечерите им могат да продължат до няколко часа. Представителите на този знак ще се насладят на вина от долината на Лоара, които се отличават с изисканост, свежест и елегантност. За Везните се препоръчва също вино Пино Ноар, което се внася от Бургундия. Отглеждането на грозде за този вид вино не е лесно и изисква много време и отдаденост.

Скорпион

Каберне Совиньон

Един от най-взискателните и сложни знаци, Скорпионите не винаги са приятни за компания. Те често са обхванати от мрачни предчувствия и негативни преживявания. Изпитват ревност, желание да контролират всичко и чувство за притежание. Но в същото време проявяват съпричастност и винаги можете да разчитате на тях в трудни моменти. Представителите на този знак често се нуждаят от тръпка, затова виното трябва да е богато, пикантно и таниново. За тях сортът Сира от Южна Африка би бил идеален вариант. Друго подходящо вино е Каберне Совиньон. Произвежда се от едноименни лози, които са много ароматни и имат богат вкусов букет. Най-осезаеми обаче са нотките на касис и пипер.

Стрелец

Шардоне и Санджовезе

Стрелците са оптимисти и запалени пътешественици. И всичко това, защото този знак се управлява от Юпитер, планетата, отговорна за разширяването на границите и далечните хоризонти. Стрелците са енергични, активни и обичат живота във всичките му проявления. Не е изненадващо, че астрологически представителите на този знак са подходящи за страната, където живеят най-позитивните и емоционални хора - Италия. И както казват италианците, „вечерята без вино е като ден без слънце“, така че е задължителна чаша червено Санджовезе. Наситеното и свежо Шардоне е обичано от всички. Бутилка от него, ще се хареса на компанията, а на чаша ароматно вино разговорът е по-оживен.

Козирог

Класическо Бордо

Козирозите са закриляни от земния елемент и са много целеустремени и консервативни.Те са сериозни и сдържани, така че може да им бъде полезно да изпият чаша вино и да се отпуснат малко. Този знак се управлява от планетата Сатурн, която отговаря за зрелостта и при избора на вино трябва да се обръща внимание на годината. Напитката не трябва да е млада, а задължително отлежала. Класическото Бордо е перфектно. То е винаги модерно, а вкусът му се счита за вечен. Всяка бутилка от тази напитка има приятен аромат на дъб. Козирозите са примерни перфекционисти; те искат най-доброто. В този случай италианското Бароло също е добър избор. То е фино, комплексно и богато на вкус.

Водолей

Биодинамично и Мерло

Водолеите се считат за най-необикновения знак на зодиака, управляван от планетата Уран. Те бранят личната си свобода, имат много независими възгледи и ценят приятелството. Харесват всичко необичайно и предпочитат нов път пред добре изпитания стар. Затова изборът им на вина се отличава с естествената им оригиналност. Най-добрата препоръка е да обърнат внимание на Биодинамичното вино, което се произвежда от органични култури и има тръпчив вкус, подобен на киселата бира. Специалистите препоръчват да се постави в хладилника за около половин час преди употреба. Със сигурност ще бъдат впечатлени и от елегантното Мерло, което се съчетава със сирена и бели меса.

Риби

Петилант Натюрел

Рибите са представители на елемента Вода, който отговаря за техните чувства и емоции. Те могат да бъдат много различни, но определено ги обединява дълбочината на вътрешните им преживявания, психологическите способности и любовта към природата, поезията и музиката. Чувстват се удобно в малък  ресторант във френска Нормандия на обяд със стриди, които миришат на море и чаша студено бяло Шабли, което ще подчертае вкуса им. Подобна уютна и приятна обстановка Рибите може да се опитат да си направят и у дома. Добър избор е виното Петилант Натюрел, тъй като няма силен аромат и е без захар. На вкус обаче е малко пикантно и може да има леко тръпчив послевкус за някои.