Понеделник, 29 Апр 2024
    
Крими

Кръвните проби за наркотици: Къде се изследват и защо се бавят резултатите?

  02.02.2024 09:13  
Кръвните проби за наркотици: Къде се изследват и защо се бавят резултатите?

Има недостиг на специалисти, които да обработват пробите

 

Възможно ли е референтна проба за наркотици да излиза за около две седмици? Това е въпрос, който не спират да си задават много уличени в шофиране след употреба на забранени субстанции и положителни полеви тестове. Проблемът със забавянето на пробите за наркотици на шофьорите продължава. Някои от хората чакат с години, за да докажат невинността си, но през това време губят работата си, заради отнетото им свидетелство за правоуправление. Наскоро правителството обяви, че ще инвестира средства в закупуването на нова апаратура и обучението на повече кадри.

Екип на Нова ТВ влезе в една от лабораториите на Националния институт по криминалистика към Министерството на вътрешните работи. В нея денонощно се изследват референтни проби на шофьори, хванати с първоначално положителни тестове за наркотици.

„Проблемът със забавянето на резултатите от тези проби стана доста сериозен през последните месеци. Решаването му е приоритет за МВР. Тези изследвания се извършват само в четири лаборатории в страната. Това са ВМА София, ВМА Варна, Националният институт по криминалистика и Медицинският институт към МВР. Проблемът е в това, че броят на постъпващите проби надвишава възможностите за обработката им. Оттам идва и натрупването им”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” директорът на Националния институт по криминалистика Анатолий Ангелов. По думите му предстои доставка на допълнително оборудване.

Друг проблем е липсата на достатъчно специалисти, които правят подобни анализи. „В момента обучаваме още двама нови експерти, които да започнат обработката на събраните проби”, подчерта Ангелов.