Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Грипна ваканция за учениците до 6 февруари

  30.01.2024 16:09  
Грипна ваканция за учениците до 6 февруари

 Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания днес проведе заседание, на което взе решение за продължаване на грипната епидемия на територията на област Бургас до 6 февруари. За учениците бе обявена грипна ваканция. „Съобразихме се с това, как върви заболеваемостта и натовареността на здравната система, и затова решението, което епидемичният щаб взе е да бъдат обявени за неприсъствени дните от 1 до 6 февруари. Като щабът ще се събере отново на 5 февруари, за да обсъди  обстоятелствата“, това коментира началникът на РУО Петя Петрова.

„Областният щаб за борба с острите респираторни заболявания и грипа взе решение да се обяви грипна ваканция от 1 до 6 февруари за учениците. Да се продължат всички мерки, които бяха взети още на предходното заседание плюс преустановяване на учебния процес. Т.е. няма да учат онлайн децата. Преустановяват се и всички извънкласни занятия, олимпиади и всички други в които има събиране на деца. Най-много заболели има във възрастовата граница от 5 до 14 години и това продължава вече осем дена“, това коментира д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ Бургас.

По негови думи в болниците в края на миналата седмица само 15% са били незаетите легла в белодробната болница. А днес незаети са около 20% В детските отделения свободните легла са 25 -30% .

По данни на РЗИ през последните седем дни се отчита рязко завишаване на заболяемостта – 241,24%00. Към настоящия момент броят на заболелите е 484. Най-висока е заболяемостта във възрастовите групи 5-14г. /944,21%00/ и 0-4г. /667,45%00/. Най-ниска остава заболяемостта при групата 30-64г. - 80,27%00. 

В сила остават въведените противоепидемични мерки. Те включват преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации. Провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забрана на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.