Събота, 27 Апр 2024
    
Бургас

Общински съвет – Бургас прие Правилника, по който ще работи, определиха го като най-либералния досега

  30.01.2024 11:27  
Общински съвет – Бургас прие Правилника, по който ще работи, определиха го като най-либералния досега

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас прие Правилника, по който ще работи през мандат 2023-2027. Това стана с 47 гласа „за“ и само 1 „против“.

Вносителят на докладната и председател на комисията по изготвяне на Правилника Георги Дракалиев заяви, че той не се отличава драстично от този, по който работиха досега, но доста повече ще улесни дейността им.

„Комисията проведе две заседания и публикува своя проект, през което време постъпиха много предложения. След което проведохме още две заседания, на което можеше да присъстват всички съветници, тук в тази зала. Въведохме още промени и още веднъж ден преди да го внесем правилника, Народното събрание прие още промени в ЗМСМА. Никога не е имало толкова много работа по правилника, откакто аз съм общински съветник. Можем да се чувстваме удовлетворени от тази работа“, посочи той.

Георги Манев от групата на КОД/БВ определи новия нормативен акт като най-либералния и пълен с демократични принципи.

„Намалихме бройката, за да се създадат повече групи. Даваме знак на всички разредени политически сили да имат всякаква критика, била тя и популистка понякога“, каза общинският съветник.

Необходимият брой за създаване на група се намаля от 5 на 4. Така само СЕК, ИТН и ДПС засега няма да имат групи.

Иван Иванов от СЕК също изрази задоволство от свършената работа по Правилника.

„В него надграждаме прозрачността на работата на общинските съветници с видеозаснемането, увеличаване на питанията. Аз лично ще подкрепя този правилник. Защо обаче трябва да прекъсваме излъчването при предложение за закриване на заседанието, а не след като го гласуваме?“, попита той.

Елена Кокаларова му отговори, че трябва да се дадат мотиви защо трябва да се закрие заседанието преди да се гласува, а тогава можело да се изнесе чувствителна информация.

Именно това е един от новите моменти в работата на местния парламент – освен сесиите, вече и редовните заседания на комисиите ще се излъчват. Въпреки това общинските съветници си запазват право да закриват заседания за граждани и медии.

Председателят Михаил Хаджиянев отбеляза, че за седем поредни пропуснати гласувания общински съветник ще търпи финансова санкция. Същото ще е и при отсъствие, без уважителна причина.