Събота, 27 Апр 2024
    
Несебър

Кметът на Обзор оглави НСККРБ

  29.01.2024 17:30  
Кметът на Обзор оглави НСККРБ

Кметът на Обзор Христо Янев /4-ти мандат/ бе избран за председател на Националното сдружение на кметовете на кметства в Република България /НСККРБ/ на проведеното в Калофер общо отчетно - изборно събрание на организацията. Сдружението на кметовете на кметства е създадено от Румен Стоянов – кмет на гр. Калофер три поредни мандата и негови колеги съмишленици през 2016 г., като от тогава насам се превърна в добре работеща браншова организация.

Сега Румен Стоянов зае длъжността изпълнителен директор на НСККРБ. За зам.-председатели на сдружението бяха избрани кметовете на с. Момчиловци, общ. Смолян Сийка Суркова и на Долно Камарци, общ. Горна Малина Никола Гостев.

През годините сдружението е решавало редица проблеми на малките населени места, поставяни на дневен ред пред компетентните институции и органи – министерства, парламент, президентство, омбудсман, прокуратура, политически партии и др. В процеса на работа се обръща особено внимание на много от наболелите през годините в местното самоуправление проблеми и пропуски, които нормативно не са уредени в законите на държавата и наредбите на общините, а де факто спъват процеса на работа в самите населени места. Централизацията в управлението доведе до застой в развитието на малките населени места, до тяхното обезлюдяване и все по-малък естествен прираст на населението. Благодарение на усилената работа на членовете на НСККРБ през изминалите години бяха спечелени редица каузи с промени в законите, а сдружението зае сериозно място в общественото пространство.

„Кметовете на кметства и малки населени места са най-близо до проблемите и сърцата на хората, с които живеят на едно и също място, с които всеки ден се срещат и много често се налага да решават сами проблемите, дори и със собствени средства. За това лично ще се заема с каузите на сдружението, за да има резултатност в действията ни“, сподели Христо Янев, поемайки поста на председател на сдружението. Той е изключително амбициран да продължи предначертаните цели на колегите си, както и да разшири обхвата на сдружението, включвайки още повече представители на кметства и наместничества. Един от неговите приоритети ще бъде популяризиране на сдружението на всички нива, за да се обърне още по-сериозно внимание на малките населени места.