Събота, 27 Апр 2024
    
Спорт

Ветроходец на годината за България е звезда на Яхтклуб Черноморец Бургас

  29.01.2024 14:22  
Ветроходец на годината за България е звезда на Яхтклуб Черноморец Бургас

Още 7 състезатели от клуба получиха престижните годишни награди на Българска федерация по ветроходство
 

Най-добрият ветроходец на България за 2023-та година е 19 - годишната състезателка от Яхтклуб Черноморец Бургас Александра Лукоянова с треньор Валентин Николов. Двамата бяха наградени на официална церемония по връчването на Годишните ветроходни награди на Българска федерация по ветроходство, която се състоя в Поморие.

Там бяха отличени още 7 състезатели от Яхтклуб Черноморец Бургас. Това са: Ана Ганева, Максим Сугарев, Шемзи Рамадан, Елена Георгиева, Димитър Ников, Валентин Гайдарджиев и Дарина Илиева. Те са предимно млади хора и са доказателство, че дългогодишната практика на клуба да привлича деца и младежи към ветроходния спорт и да ги обучава в най-добрите спортни традиции, дава резултати.

Александра Лукоянова взе приза Ветроходец на годината за безспорните си постижения на европейски, световни и национални състезания. Нейните резултати я изведоха на първо място сред номинираните за титлата шестима ветроходци от цялата страна. От сцената, получавайки наградата, Александра Лукоянова каза:

"Надявам се в най-скоро време да зарадвам българите с отлични международни успехи и олимпийска квота. За мен е чест да се състезавам за България".

Младата ветроходка, с руски произход, има българско гражданство. Тя изрази своята благодарност към ръководството на Българска федерация по ветроходство, към своя треньор и към Яхтклуб Черноморец Бургас.

Треньорът на Александра - Валентин Николов уточни:

„Никога досега български състезател не е печелил надпреварата за европейската купа, а тя спечели и кръг от европейската купа в Малта, второ място на европейската купа в Сърбия, класира се на 11-то място на световното първенство в Мароко при много тежка конкуренция , малшанс и съдийска несправедливост я извадиха и от призовата шестица на Европейското първенство до 21 г. в Ставангер Норвегия. Александра е голям успех за България и за нашия клуб Черноморец Бургас. Тя помага много на децата в клуба и може да бъде пример за всички български състезатели със своята дисциплина и всеотдайност в тренировките . Успехите на Александра тепърва предстоят, защото тя има много качества и безценни знания.“