Събота, 27 Апр 2024
    
Бизнес Мнения

Депутатът Любен Дилов- син: Нашето море на е подходящо за ветропаркове

  29.01.2024 12:29  
 Депутатът Любен Дилов- син: Нашето море на е подходящо за ветропаркове

Силвия Шатърова

Лобистки нарече закона за енергия от възобновяеми източници депутатът от ГЕРБ Люен Дилов. Според него той трудно ще мине на второ четене по този начин, ако не се изчистят текстове. НС не беше подготвено за него, категоричен бе Дилов.

Вносителите на законопроекта са ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Според  тях  страната ни трябва да има някаква готовност за енергия от възобновяеми източници, а офшорният ватър е модна тема.

По време на дебата в пленарна зала  стана ясно, че преди 2035 година не е реалистично да се мисли в подобна посока, защото тепърва ще се правят проучвания за вятър от паркове в  морето.

„Проблемът е връзката на тези ветропаркове с брега. Не става само въпрос за вибрации и шум, които гонят рибите. Кабелите, които ще преминават по дъното е слабото място“, е категоричен още  още Дилов, като обясни, че е трудно да обясниш къде да тралят и къде не риболовни кораби.

Той  припомни, че датски и холандски рибари непрекъснато протестират срещу парковете в Северно море, както и че не е доказано как тези ветропаркове ще се отразят на Пътя на птиците -Виа Понтика. „Абсолютно доказано е, че перките в Добруджа се отразиха негативно-намаляха миграционните потоци от там, не се виждат вече диви гъски“, допълни още той.

Той е категоричен, че със сигурност рибарството ще бъде потърпевшо от този законопроект, както и че нашето море не е подходящо, защото страната в сектор „Рибарство“ разчита само на миграционни потоци на рибите и това ще ги обърка със сигурност, но няма да ги докара по-близко до брега.

Той нарече нелеп довода на привържениците на офшорния втър, че постаментите на перките се превръщат в рифове.  „Параклисът, който потопиха до остров Света Анастасия е по-добър естествен риф, отколкото една перка. Черно море се нуждае от изкуствено създадени рифове, но има други начини, като се ползва опита на Малта“, поясни той. Там се потопят стари съдове, изчистени от масло и пластмаса и държавата плаща като за нови плавателни съдове.

Към това се добавя факта, че в България слънчевите дни са много повече, отколкото ветровитите.

 

 

 

 

 

На 6  февруари е предвидена кръгла маса по темата, когато ще се чуят експертни мнения.