Петък, 26 Апр 2024
    
Общество

Новоизбраните конституционни съдии полагат клетва

  26.01.2024 10:36  
Новоизбраните конституционни съдии полагат клетва

 

Новоизбраните конституционни съдии от парламентарната квота Десислава Атанасова и Борислав Белазелков полагат клетва.

Церемонията в сградата на Констутицонния съд започва в 11 ч., а на нея трябва да присъстват председателят на Народното събрание, президентът и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Според юристи клетва може да няма, само ако самите новоизбрани съдии откажат да се закълнат, или ако председателят на КС Павлина Панова напусне церемонията.

Припомняме, че във вторник президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на новите членове и призова те да не полагат клетва. Все още не е ясно дали той ще присъства, а именно държавният глава е една от основните фигури, пред която новоизбраните кандидати трябва да положат клетва.

От „Правосъдие за всеки” протестираха срещу избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

В мотивите си Радев припомня новоприетия член от Конституцията, който задължава Народното събрание при избор на членове на органи да спазва принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, за да гарантира тяхната независимост. Според държавния глава тези принципи са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните обсъждания и процедури, целящи легитимирането на предварителна договорка между управляващите политически сили.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Михаил Хаджиянев: Правилникът за работа на Общински съвет ще е по-добър от стария
  25.01.2024 14:30      

Георги РУСИНОВ   Правилникът за работа на Общински съвет – Бургас е ср