Сряда, 21 Фев 2024
    
Малко Търново Царево

ПП „Странджа“ отпразнува рожден ден с народни песни и ритуали/ВИДЕО/

  25.01.2024 12:10  
ПП „Странджа“ отпразнува рожден ден с народни песни и ритуали/ВИДЕО/

Силвия Шатърова

С народни песни и ритуали ПП „Странджа“ отпразнува 29 години от основаването си. Най-голямата защитена територия в страната може да се похвали с това, че разполага с първия резерват „Силкосия“, че има уникални видове флора и фауна и единствено има излаз на Черно море.

По време на тържеството природозащитници и любители сведоха глави към делото на Жеко Спиридонов – белия рицар на българската природа и радетел да се създаде през 90-те години системата от природни паркове и защитени територии, трайно свързал живота си с парка.

Песента „Хубава си, моя горо“, изпълнена от ученичката Стела Данаилова от СУ „Добри Чинтулов“ изправи гостите на крака.

 

Сред гостите бяха легендарни имена, свързани трайно с опазването на горите и природата като Дико Патронов – бивш директор на РДГ – Бургас, Димо Димов и Петко Нанчев – бивши директори на ДПП „Странджа“, настоящият директор инж. Румяна Цвяткова, служителите на парка, които са експерти. В залата бяха кметът на Малко Търново Илиян Янчев, заместник областният управител Владимир Крумов, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева, общинският съветник и заместник-ректор на университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Севдалина Турманова, народните певици Жечка Сланинкова и Златка Ставрева.

Ритуала „Бял кукер“, познат само в района на Странджа, изпълниха ученици от СУ „Добри Чинтулов“, както и няколко народни песни и танци.

 

Догодина дирекцията ще отбележи 30 години от основаването на ПП „Странджа“, а тази година има друг повод за празник – 20. издание на емблематичния фестивал на зелениката, който ще се състои на 11 и 12 май в село Граматиково.

 

 


Малко Търново Царево

Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Николай Николаев, директор на РПЗСБ – Бургас:  Трудно можем да стигнем до горящ апартамент или кола заради паркирали автомобили
  19.02.2024 17:13      

Силвия Шатърова Всяко разширение на синята и зелена зона става със съгласуване с нас. За