Четвъртък, 25 Апр 2024
    
Бизнес

Земеделците и властта продължават преговорите, протестите засега се отлагат

  22.01.2024 19:18  
Земеделците и властта продължават преговорите, протестите засега се отлагат

Набелязахме три групи проблеми по време на срещата със земеделския сектор. В рамките на тази седмица Асоциацията на зърнопроизводителите, Българската аграрна камара и МЗХ ще прегледат цялата информация, която е налична, и ще предложат варианти на решения, които да обсъдим заедно. Ще се срещнем отново следващата седмица”. Това заяви премиерът акад. Николай Денков след проведена среща със земеделския сектор.
 
“Имахме дълга, интензивна, интересна и конструктивна среща с Асоциацията на зърнопроизводителите и Българската аграрна камара. Част от дискусията е свързана с това, че двете страни от дискусията влизат от различни посоки. От една страна имаме 500 млн. повече в бюджета за аграрния сектор, от друга страна има затруднения в сектора и трябва да намерим решение как да се подкрепят най-засегнатите”, обясни премиерът, след което уточни, че се забелязват три групи проблеми.

“Първата група проблеми са свързани с необходимата ликвидност, за да се продължи работата, втората група проблеми засягат нуждата да се подкрепи МЗХ по отношение на промените в законите, третата група проблеми са свързани със задачите за отстояване на българската позиция в ЕС. Разбрахме се, че в рамката на тази седмица трябва Асоциацията на зърнопроизводителите, Българската аграрна камара и МЗХ да прегледат цялата информация, която е налична и да се предложат варианти на решения, които да обсъдим заедно. Ще се срещнем отново следващата седмица”, каза още Денков.

Министърът на земеделието Кирил Вътев определи срещата като конструктивна. “Ще вдигнем темпото на работа”, категоричен е министър Вътев.

От земеделския сектор уточниха, че до края на седмицата ще обосноват всички ставки по сектори, и следващият вторник ще представят т.н. меморандум и пакет за законодателни предложения. Засега протестите се отменят. 
„Искаме адекватно подпомагане на целия земеделски сектор, включително и за зърнопроизводството“. Това заяви Костадин Костадинов, председател на Българска аграрна камара на влизане в МС.

Костадинов поясни, че в крайна сметка сега се предприемат действия за ограничаване на вноса на украинско зърно. „Има фирми, които обаче искат да внесат 250 000 тона царевица, ние сме против това нещо-нашата царевица стои“, каза още председателят на Българската аграрна камара.

„Ще чуем какво искат и ще предлагаме решения", заяви Александър Йоцев, заместник-министърът на земеделието.


В срещата ще участват също министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник-министрите на финансите Георги Клисурски и Ивайло Яйджиев.
 
 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Михаил Хаджиянев: Правилникът за работа на Общински съвет ще е по-добър от стария
  25.01.2024 14:30      

Георги РУСИНОВ   Правилникът за работа на Общински съвет – Бургас е ср