Събота, 13 Апр 2024
    
Бургас

Идея! 25 парцела в Сарафово да бъдат отредени за обществени нужди

  22.01.2024 12:33  
Идея! 25 парцела в Сарафово да бъдат отредени за обществени нужди

Областният управител на Бургас предлага да се обсъди отреждането на  25 парцела в Сарафово за обществени нужди – паркове, детски площадки и градина, паркинг. Парцелите са общински и част от тях, според приетия от общината устройствен план, са предвидени за жилищно строителство. В квартала обаче е видима нетърпимостта към прекомерното застрояване. Миналата седмица жителите му изпратиха подписка до Областна администрация Бургас, в която настояха държавен терен от 6 декара да бъде използван за обществени нужди, вместо за предвиденото от общината застрояване. Теренът трябваше да бъде продаден, но областният управител се вслуша в мнението на квартала, спря търга и заяви, че очаква Община Бургас да поиска терена и той ще съдейства за обособяването му за обществени нужди.  Към момента подобно искане от Община Бургас до Областна администрация Бургас все още не е постъпило, се казва в становище на администрацията, разпрострено до медиите.

Областният управител информира, че в района има 25 общински парцела с обща площ 37 декара, които могат да предложат много възможности за подобряване на средата на живеене, както и парцел от 16 декара с неясен статут, но с възможност за разделяне. Справката от кадастъра показва, че всички те са свободни и могат да бъдат използвани за това, което жителите на Сарафово искат – паркове, паркинги, детски площадки, ново крило на детска градина и др.

„Когато общественото мнение е достигнало крайна точка на нетърпимост към презастрояването, трябва да разгледаме всички възможности за подобряване на средата и да се съобразим с желанията на живеещите. Радвам се, че съобщението за търга предизвика такава активност, защото се вижда, че възможностите за решаване на проблемите въобще не се ограничават с държавния парцел. Налице са огромни неизползвани възможности на общинските имоти  и те следва да бъдат отредени за това, от което жителите и гостите на Сарафово имат най-голяма нужда“, коментира областният управител Пламен Янев.