Събота, 13 Апр 2024
    
Бизнес

Над 14 000 ПИК на НАП са издадени за година в Бургас

  22.01.2024 12:06  
Над 14 000 ПИК на НАП са издадени за година в Бургас

Над 14 000 персонални идентификационни кода са издадени в НАП Бургас през 2023 година. Нови близо 1000 са издадените от началото на годината. Все повече бургазлии се възползват от удобството на персоналния идентификационен код (ПИК) на приходната агенция.

В национален мащаб близо 1,8 милиона потребители имат персонален идентификационен код на НАП, като само през миналата година са издадени над 190 000 кода, от които 11 000 са на юридически лица. Повече от 500 000 граждани са използвали своя ПИК през 2023 г., за да подадат годишната си данъчната декларация в Портала за електронни услуги на приходната агенция.

Е-платформата на НАП предлага над 170 електронни услуги, достъпни с персонален код или електронен подпис (КЕП). Сред услугите, които се ползват с ПИК – повече  от 60, са подаване на данъчни и осигурителни декларации, справки за задълженията с възможност за плащане, включително и за местни данъци и такси, справки за изплатени доходи, за осигурителен доход, за извършени плащания и погасени с тях задължения, актуално състояние на трудови договори, подаване на заявления, получаване на удостоверения и други.

От НАП Бургас напомнят, че потребителите, които разполагат с персонален код, могат да проверят дали имат публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение и да ги погасят, за да ползват различни данъчни облекчения и отстъпка за ранно онлайн деклариране и плащане до 1 април 2024 г. Данъкоплатците имат възможност да се възползват и от предварително попълнената данъчна декларация, която ще бъде достъпна в Портала за е-услуги в началото на март.

С ПИК, издаден от НАП, могат да се ползват не само е-услугите на Агенцията, а и тези, предоставяни от други администрации, сред които НОИ, Националната здравноосигурителна каса, Агенция по заетостта, Агенция по вписванията, Министерство на земеделието, 70 общини, сред които и Столична и други, напомнят от приходното ведомство.

Издаването на персонален идентификационен код от НАП може да се заяви от разстояние – с обаждане на телефона на приходната агенция: 0700 18 700, на имейл: [email protected], по пощата, както и през системата за сигурно електронно връчване (https://edelivery.egov.bg), подържана от Министерство на електронно управление.

В заявлението за издаване на ПИК е необходимо потребителят да посочи своите данни, задължително електронен адрес за кореспонденция, както и предпочитан от него офис на НАП, в който ще получи издадения ПИК. От съображения за сигурност кодът се дава в запечатан плик само лично на клиента или на упълномощено от него лице, защото всички действия, извършени с ПИК, включително подаване на декларации и документи, се считат за саморъчно подписани.