Петък, 19 Апр 2024
    
Бургас

Жълт и оранжев код за обилен снеговалеж в събота

  20.01.2024 08:32  
Жълт и оранжев код за обилен снеговалеж в събота

Внимание, обилен снеговалеж! Това предупреждение отправят синоптиците на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Обявен е жълт и оранжев код за "обилен снеговалеж" в страната за събота, 20 януари.

В събота в цялата страна вятърът ще се ориентира от североизток, ще бъде умерен и временно силен и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде облачно, с повсеместни валежи предимно от сняг, преди обяд в Югоизточна България и крайните югозападни райони - от дъжд, но със застудяването и там бързо ще премие в сняг. Ще се образува снежна покривка, в повечето райони - между 5 и 10 см; в Предбалкана и Рило-Родопската област, където има условия валежите да са значителни, дебелината на снежната покривка ще достигне до 25-30 см. В Дунавската равнина, Добруджа и Лудогорието, както и по планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания.

Сутринта температурите ще бъдат между нула и 5°, през деня ще се понижават и към 14:00 часа ще бъдат между минус 3° и 2°.

Жълт код за обилен снеговалеж е обявен в областите -  Видин, Плевен, Русе, Силистра, Разград, Търговище, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора.

Оранжев код за обилен снеговалеж е обявен в областите - Монтана, Перник, Кюстендил, София, София Област, Кърджали, Смолян, Велико Търново, Пловдив, Габрово, Ловеч, Пазарджик.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над Черноморието ще бъде облачно, с валежи, като до обяд и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максимални температури - между нула и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Над планините ще бъде облачно, с валежи от сняг. Ще се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и ще се образуват навявания. Ще духа силен, североизточен, а по билата - югозападен, вятър. Температурите ще се понижават и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 2°, на 2000 метра – около минус 7°.

В неделя сутринта все още на места в Рило-Родопската област ще превалява слаб сняг, но бързо ще спре. Облачността ще се разкъсва и намалява, над много райони до предимно слънчево. В по-голямата част от страната вятърът ще отслабне, само в източните райони ще остане до умерен от север. Студено време с минимални температури между минус 9° и минус 4° и максимални - между нула и 5°.

В понеделник времето ще бъде предимно слънчево, сутринта ще е студено, а дневните температури ще се повишат с 4-5 градуса. Преди обяд на отделни места в низините ще се образува мъгла или ниска слоеста облачност. (НИМХ)

 

Източник: БТА/НИМХ