Петък, 19 Апр 2024
    
Бургас

До дни обявяват отново обществената поръчка за новата сграда на Четвърто Районно

  19.01.2024 15:04  
До дни обявяват отново обществената поръчка за новата сграда на Четвърто Районно

Сага. 30 години не стигат за модерен дом на най-натовареното управление в Бургас

 

Георги РУСИНОВ

 

Сагата със сградата на Четвърто районно управление – Бургас и преместването му в нова продължава вече около 30 години. Това е едно от най-дългоочакваните събития от служителите, работещи в най-големия комплекс на града „Меден рудник“ – най-накрая да се прехвърлят в модерна за условия на труд сграда, която да отговаря на стандартите, които обществото очаква от тях. И това ще стане някога, но не сега, както се пееше в известна песен.

Както „Черноморски фар“ писа, обществената поръчка на стойност 5 250 000 лева, без ДДС, с която трябваше да се избере изпълнител на строителството и най-после да се премине от пожелания към действия, бе прекратена през ноември 2023-та. Мотивите се оказаха множество забележки, които проектантите са получили за труда си. Сред по-набиващите се на очи бяха невъзможността за равен достъп на кандидатите или участниците до процедурата за възлагане на обществената поръчка, както и редица технически грешки. Само месеци преди това, през юли, вече бившият директор на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов увери, че до края на 2023-та ще започне изграждането на така дългоочаквания нов дом на Четвърто районно управление – Бургас на терен в комплекс „Меден рудник“, който Община Бургас прехвърли на дирекцията.

Пред наш репортер директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Емил Павлов коментира, че новата сграда на Четвърто районно управление е приоритет не само за Областната дирекция, но и за Министерство на вътрешните работи, тъй като служителите там действително работят в доста тежки условия. Именно затова той побърза да отбележи, че предстои обявяването на новата обществена поръчка.

„Тя е подготвена и изпратена в Агенцията за обществени поръчки, в системата за случаен избор за предварителен контрол. Документацията по нея е актуализирана и са отстранени всички недостатъци, поради което беше прекратена предишната. Те са били дребни, но са направили впечатление. Сега всичко е отстранено. Така че в рамките на около една седмица тази дългоочаквана обществена поръчка трябва да бъде обявена“, категоричен е директорът на ОДМВР-Бургас.

Потърсихме за коментар заместник-председателя на най-големия полицейски синдикат СФСМВР Генади Тенев.

„Това е паметник на бездарието и бездействието на МВР. Точно в това се превърна от всичкото това нехайство. От 30 години е това Районно управление и е все в тази сграда, която е част от детска градина. За разлика от нея, която е поддържана, тази част на полицията не е. Уж, все ще се мести. Навремето щеше да е до кметството, после на друг терен, после пак. Общината поне направи някакви действия. Предложи терена до басейна, гласуваха общинските съветници и го дадоха на дирекцията. Не знам някъде в голям град да има в такова ужасно състояние имот на МВР. А още повече пък, че това управление е едно от най-натоварените като численост на население и територия, която трябва да обслужва. То се приравнява горе-долу колкото някои столични дирекции“ коментира той.

Тенев припомни, че още през 2018-а чрез синдиката са отправили питане до тогавашния министър на МВР Валентин Радев.

„С вече бившия директор старши комисар Калоян Калоянов ходиха на място, коментираха, че ще се строи. Та, затова попитахме кога ще се случи това и от МВР ни отговориха, че в момента няма средства, но следващата година в бюджета щяло да се заложи, а ако не най-късно по-следващата. Т.е. трябваше през 2020-а да започне строителството. Но и след това не последва никакво развитие“, каза синдикалистът.

 

Синдикатът на МВР: Униформените ще преживеят културен шок, ако влязат в нова сграда

 

„До такава степен са привикнали с тези условия там, че ако доживеят все пак до решение на тази сага, то те ще изпаднат в стрес. Че това си е културен шок направо. Не знам дали ще могат да се приспособят в такава среда. Състоянието на Четвърто районно управление – Бургас и условията в него са наистина неподходящи за работа на служителите – по никакви изисквания за здравословни и безопасни условия на труд, поне според българското законодателство, да не говорим за европейското. Не отговарят въобще на каквито и да е критерии или стандарти за държавна институция на страна членка на Европейския съюз“, подчерта заместник-председателят на СФСМВР.

Съвсем отделен въпрос е и какво лице представя МВР пред гражданите, които трябва да посещават управлението по една или друга причина. Синдикалистът намери все пак положителна страна при последното посещение на министър в Четвърто РУ – боядисали тук-там вратите и двора преди визитата му. Липсвал обаче паркинг, който да покрива нуждите на участъка.

Той припомни, че сградата е в близост до детска градина и училище и изрази съмнение, че ако децата знаят в какви условия работят полицаите, някое от тях ще поиска да стане такъв като порасне.

 

ОДМВР-Бургас: Амортизираната материална база се освежава

 

Старши комисар Емил Павлов отбеляза, че условията в сегашната сграда са действително тежки, но дирекцията е взела мерки.

„Бих казал най-правилно, че материалната база е амортизирана. В тази връзка, ОДМВР-Бургас е предприела мерки и действия като със собствени средства в момента освежаваме служебните помещения и ремонтираме санитарните възли. Извършваме така наречените козметични ремонти, за да можем да направим работните помещения по-приветливи и нормални за изпълнение на служебните задължения на служителите от Четвърто районно“, обясни директорът на ОДМВР-Бургас.

Въпреки това полицията в най-големия бургаски комплекс не страда от липса на кадри, уточни старши комисар Павлов.

„Съставът, с който разполага управлението в „Меден рудник“ е достатъчен. През миналата година бяха отпуснати няколко допълнителни щатни бройки. С наличните сили към момента Четвърто районно се справя добре. Да се надяваме, че 2024-та ще бъде по-успешна за тях и като цяло за ОДМВР-Бургас“.


Анкета

Мнения

Мнения
Пеевски алармира за голям скандал и обяви: Застрашена е националната ни сигурност
  19.01.2024 13:55      

Това каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, след като