Сряда, 10 Апр 2024
    
Созопол

Собственици на освободени от военните земи в Черноморец не искат калпави заменки

  10.01.2024 16:59  
Собственици на освободени от военните земи в Черноморец не искат калпави заменки

Силвия Шатърова

Съдебни възражения срещу решенията на Поземлената комисия да се обезщетят със земи в нереални граници ще направят собственици на терени в местностите Акра, Таласакра и Червенка край Черноморец. Спорът е с над 20-годишна давност и до ден днешен няма решение. Наследствените им земи в местностите край морето на първа линия са национализирани, след това са построени военни поделения. Преди време поделенията бяха изоставени, разрушени, земите са освободени, но не са им върнати в реални граници. Вместо това им се предлагат заменки в неатрактивни села и местности в Индже войвода, Зидарово, Равна гора, Созопол.

Преди Нова година от Министерството на земеделието и храните са им изпратени предложения за обезщетение. Тези терени не са равностойни на нашите, казват черноморци. Те настояват да им бъдат върнати наследствените имоти и не са съгласни, че уведомленията от земеделското ведомство са получени точно преди Коледните празници, което затруднява обжалването на процедурата в 14-дневен срок. Освен това твърдят, че уведомленията са пратени избирателно на някои от наследниците, а не на всички.

Общо 700 декара са спорните терени, а 800 са собствениците, които чакат решения, 100 са получили уведомителни писма. „Искаме да се произнесат националните органи – защо не ни се връщат земите в реални граници?“, заяви Живка Желязкова.

Днес част от Инициативния комитет се срещна с областния управител. На срещата присъства и кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

„Не сме доволни от срещата, защото на нея се опитаха да ни внушат, че административно нищо не може да се направи, както и ни се внушава песимизъм“, заяви Васил Жечев, но все пак благодари, че е имало такава среща. Изходът от нея, че областният управител ще напише писмо до двете министерства – Министерство на отбраната и Министерство на земеделието и храните, и все пак собствениците трябва да обжалват решенията на Поземлената комисия.

Жечев е категоричен, че липсва държавна воля за решаване на този проблем. Имотите са там, те искат да си получат освободените земи. „Имаме справедлива кауза, освен по съдебен път, ще продължим с нашите протести“, допълни той.

Някои от наследниците имат спечелени дела срещу решения на Поземлената комисия. „Това освен по съдебен път, може да стане и по административен, въпрос на добра воля е“, казват наследниците.

„При добро желание от страна на държавата сагата може да има положителен край. Това да има все пак някакъв край, има принос и Общината, ние 4 години поехме ангажимент да не продаваме земеделска земя, за да може този план да влезе в действие.

Ние сме искали военните имоти с отпаднала необходимост да ни бъдат предоставени, но досега държавата не е откликнала нито веднъж“, заяви кметът Тихомир Янакиев. По думите му исканията на хората са справедливи. Голяма част от терените попадат в защитени територии, отделно в Зона А на Черноморското крайбрежие не може да се строи.

„Хората имат право да си искат имотите, от там нататък какво ще правят, е тяхно право“, заяви още Янакиев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Лазар Налбантов, директор на училище и народен певец: Натрупаният опит от сцената ми е полезен като директор
  07.01.2024 16:50      

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Семейната среда е оказала влияние т