Вторник, 09 Апр 2024
    
Бургас Общество

За 48-ма година броим зимуващите водолюбиви птици

  08.01.2024 16:00  
За 48-ма година броим зимуващите водолюбиви птици

Над 100 доброволци и членове на БДЗП и експерти от държавните институции ще се включат в мащабната инициатива

 

От 11 до 14 януари 2024 г. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) организират преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас.

Над 100 доброволци и членове на БДЗП и участващите партньори, обединяват усилията си в повече от 40 екипа. Те ще посетят всички големи водоеми в страната от 11 до 14 януари 2024 г.

В същия период ще бъдат преброени птиците и в почти всички европейски страни и страните от Африка и Близкия Изток. В България ще бъдат обхванати над 200 влажни зони, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, както и всички язовири, рибарници и реки във вътрешността на страната, където зимуват водолюбивите птици. Участниците ще отчетат броя, вида и разпространението на птиците.

„Целта на преброяването е да събере точна информация, която да послужи за оценка на промените в състоянието на популациите на наблюдаваните видове птици. Това е показател за промените в средата, която обитават птиците и хората”, коментира Свилен Чешмеджиев, координатор на преброяването от страна на БДЗП. „Тези проучвания са особено важни и актуални в контекста на темата за климатичните промени, която е на дневен ред в момента навсякъде по света и която засяга всеки от нас”, допълни той.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като ушатия гмурец, червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, ледената, кадифената и кафявоглавата потапница и други.

Ако желаете да се свържете с представител на регионалните офиси на БДЗП, последвайте този линк: https://shorturl.at/jmnOU


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Лазар Налбантов, директор на училище и народен певец: Натрупаният опит от сцената ми е полезен като директор
  07.01.2024 16:50      

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Семейната среда е оказала влияние т