Сряда, 10 Апр 2024
    
Бизнес Общество

От днес започва данъчната кампания

  10.01.2024 08:26  
От днес започва данъчната кампания

Подаването на декларации може да стане по електронен път с ПИК код

 

От днес започва данъчната кампания за облагане на доходи от миналата година. Подаването на декларации може да стане по електронен път с ПИК код, по пощата и в офисите на Националната агенция за приходите.

Очаква се в началото на март, след като работодателите подадат данни за това какво са изплатили, да заработи и електронната услуга, която предлага предварително попълнена декларация.

Доходите си трябва да обявят всички, които през 2023 г. са получавали плащания извън заплата, като хонорари или от наеми например. Размерът на дължимия данък може да бъде намален, ако имате здравна или пенсионна застраховка. Отстъпка се полага за отглеждане на деца, както и за млади семейства, които изплащат ипотека. Данъчно облекчение до 200 лева може да се ползва, ако през 2023 г. сте ремонтирали дома си и имате документ за платеното на майстора.

До края на март може да се ползва 5% отстъпка от дължимия данък, ако декларацията е изпратена онлайн. Крайният срок за обявяване на доходите и плащането на дължимото е 30 април.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Лазар Налбантов, директор на училище и народен певец: Натрупаният опит от сцената ми е полезен като директор
  07.01.2024 16:50      

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Семейната среда е оказала влияние т