Понеделник, 08 Апр 2024
    
Бизнес

НАП кани на среща земеделски организации заради недоволството им от новите изисквания

  07.01.2024 13:42  
НАП кани на среща земеделски организации заради недоволството им от новите изисквания

Земеделци от цялата страна продължават да недоволстват от тежките административни изисквания, които им налага наредбата на финансовото министерство за контрол върху стоките с висок фискален риск. Наредбата влезе в сила от началото на годината, но заради редица проблеми в практическото и приложение, Националната агенция за приходите покани засегнатите браншови организации на среща на 10 януари.

Наредбата определя голяма част от земеделската продукция като стока с висок фискален риск и изисква задължителното предварително деклариране на данни за превозите на тези стоки.

Според изискванията, при всеки превоз трябва да се обявят предварително в НАП превозвача, както и превозваната стока - вид, количество, цена, дата, място на разтоварване и предназначение на стоката. Това обаче постави пред редица фермери трудноизпълними задачи и те все още нямат отговор на въпроса какви санкции ще понесат, ако са обявили например, че карат череши на голяма търговска верига, но получателят се забави с разтоварването, или върне част от стоката заради проблем с качеството. Ако пък НАП се забави с одобрението на заявката, кой ще плати за млякото, което би се развалило, докато камионът чака разрешение в летния сезон - се притесняват животновъдите.

Освен това има ферми в отдалечени райони, които нямат Интернет и трудно биха подавали ежедневни заявки до Приходната агенция за предаваното мляко.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Лазар Налбантов, директор на училище и народен певец: Натрупаният опит от сцената ми е полезен като директор
  07.01.2024 16:50      

Народният певец Лазар Налбантов е роден в Бургас. Семейната среда е оказала влияние т