Петък, 05 Апр 2024
    
Любопитно

Как Германия се превърна в публичния дом на Европа

  04.01.2024 11:29  
Как Германия се превърна в публичния дом на Европа

"Проституцията не е работа, тя е насилие срещу жените", разказва българка

"Ние сме страната в Европа, в която проституцията е най-разпространена", казва германски експерт.

Неслучайно наричат Германия публичният дом на Европа, пише АРД в репортаж от Щутгарт.

Статията ни пренася в квартал на Щутгарт, където жени предлагат сексуални услуги срещу пари. Ярко осветени табели привличат клиенти в публичните домове. Много апартаменти в района са взети под наем от сутеньори. Това съобщи Deutsche Welle.

Проституцията тук е била част от уличния пейзаж в продължение на много десетилетия, също както модерните барове и малките кафенета, продължава изданието. Нормален квартал ли е това, пита то.

Не, не е нормален, смята социалната работничка Вероника Шюрле от организацията "Esther Ministries", водеща кампании срещу принудителната проституция. "Проституцията не е работа, тя е насилие срещу жените", казва жената, която е родена в България.

 

Ужасни работни условия

 

Шюрле подкрепя забраната за купуването на секс по примера на скандинавските страни. Тъй нареченият скандинавски модел всъщност идва от Швеция. Там за купуването на секс услуги се наказват клиентите, а публичните домове се затварят. Проститутките обаче не се санкционират. Целта е да се ограничат експлоатацията и трафикът на хора. В германската политика все по-силно се чуват гласове в подкрепа на скандинавския модел. Вероника Шюрле се надява това да намали "огромното търсене", отбелязва АРД.

Социалната работничка разказва, че само на една улица разстояние от законния квартал на червените фенери в Щутгарт проститутките, работещи принудително, го правят в отвратителни условия. Много от тях идват от Източна Европа. "Те не могат да си позволят и ден почивка, дори ако са болни или са в цикъл", казва тя. Някои от тях продължават да работят до малко преди раждането - чак до осмия месец, се казва в репортажа на АРД.

Пред изданието Вероника Шюрле казва още, че се правят и много аборти. Дори в шестия месец има прекъсвания на бременността, а често манипулациите се извършват от самозвани "акушерки", научаваме още от публикацията на АРД.

 

Насилието не е изключение

 

АРД разказва, че с организацията си Шюрле се опитва да изкара жертвите като Юлия (името е променено - бел. ред.) от лапите на принудителната проституция. Юлия, която също като Шюрле идва от България, е била секс работничка в Германия в продължение на 12 години, през които ту е спирала, ту отново е започвала. Първоначално работата ѝ е била доброволна, споделя самата тя. Преди няколко седмици сутеньорът ѝ превъртял и ѝ счупил ръката. "Този път беше катастрофа", казва жената. "Удари ме с прът."

Резултатът: настанена е била в болница, където е останала 12 дни, претърпяла е и операция. След преживяното Юлия си заминава обратно за България. Шюрле се надява това да ѝ бъде окончателното сбогуване с този вид работа.

Според депутатката от Германската социалдемократическа партия от Баден-Вюртемберг Лени Браймайер секс работата е проблем, свързан с човешките права. Някои жени я извършват доброволно, обяснява тя. Но за нея това не оправдава страданията на много други жени, "които са унижавани, бити и унищожавани".

Повечето от жените са без здравна осигуровка. Освен от Източна Европа, проституират и жени от Африка и Китай.

 

Панацея ли е скандинавският модел?

 

Съдържателят на публичен дом от Щутгарт Джон Хеер е против забраната за купуване на секс. Опасенията му са, че ситуацията за секс работничките и проститутките дори ще се влоши в резултат от скандинавския модел. "Разбира се, че ще стане по-опасно", убеден е Хеер.

Организации като Deutsche Aidshilfe, Diakonie и други също са против скандинавския модел. Те смятат, че така проститутките могат по-лесно да станат жертва на насилие и да се заразят с болести.

Предимно източноевропейски банди и рокерски групи принуждават жените да проституират в незаконни публични домове или в апартаменти, взети под наем. През последните седмици полицията в Баден-Вюртемберг е успяла да залови две банди. Няколко души бяха осъдени в Хайлброн, в момента се води и дело в Констанц.

Според Федералната криминална служба през миналата година в цялата страна са били регистрирани 346 случая на сексуална експлоатация. Волфганг Финк от Службата за криминални разследвания на провинция Баден-Вюртемберг е убеден, че това е само върхът на айсберга. Той подкрепя общата забрана на проституцията или най-малкото е за по-висока възрастова граница, която да защитава младите жени.

Много хора наричат Германия "бордеят на Европа" - заради либералните закони. Финк смята, че това не е преувеличение: "Това е наистина така. Ние сме страната в Европа, в която проституцията е най-разпространена", цитира АРД думите му.

 

Източник: Deutsche Welle   


Анкета

Мнения

Мнения
Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС: Трябва да бъдем при хората и да работим за тях! Имаме силата и отговорността да го направим
  04.01.2024 08:58      

Скъпи приятели, депесари,  Политическото време ни изправя пред изпитания и предизвик