Четвъртък, 04 Апр 2024
    
Любопитно

Циклон носи валежи и силни ветрове

  04.01.2024 12:47  
Циклон носи валежи и силни ветрове

Предстоят снеговалежи и "кукерски" студ

 

В следващите дни времето ще е с усещане за топла късна есен – с краткотрайни гръмотевични валежи и температури, далеч над обичайните за зимата. След топлия период предстои и бърз снежен преход към традиционния „кукерски” студ.

В четвъртък дневните температури ще достигат 12-17 градуса, с най-високи стойности в Предбалкана. В хода на деня ще последва бърз студен атмосферен фронт с осезаема, на моменти - мощна, ветрова вълна, която ще премине от северозапад на изток над цялата страна. Валежите ще са краткотрайни, в западната и централната част на Дунавската равнина и Предбалкана - на моменти интензивни. Възможни са и гръмотевици. Високо в планините ще превали сняг, за кратко - интензивен.

Петъчният ден ще е без валежи. Ще започне с мъгли в някои ниски райони на Южна България. В ранния следобед облачността ще се увеличи от запад на изток. Ще остане топло, с дневни температури до 14-15 градуса.

В началото на почивните дни ще има повече облаци и мъгли, но отново без валежи. В събота вечерта, през нощта и в неделя преминаващ над Балканите средиземноморски циклон ще донесе дъжд, а в планините на запад - и сняг. В някои райони на Южна България количествата ще са значителни. Нетипично за зимата е възможно да чуем и гръмотевици, с най-голяма вероятност - на югоизток.

Покрай циклона през почивните дни (събота следобед, през нощта и в неделя) ще духат силни южни ветрове, с фьонови пориви по северните планински склонове. Очакваната скорост е до 80-90 км/ч.

В тила на циклона, в понеделник (8 януари) следобед и вечерта ще започне нахлуване на студен въздух. Валежите от дъжд ще преминават в сняг. Снеговалежи ще има по планините (интензивни и с по-голямо натрупване в Стара планина), в Предбалкана и в различна степен в Дунавската равнина. В по-незначителни количества ще превали сняг и в отделни райони на Южна България.

„Кукерският” студ ще скове в дните непосредствено след снеговалежите. От 9 януари, в продължение на поне седмица, Балканите ще са в плен на студено арктическо ядро – температурите около традиционните сурвакарски ритуали в Югозападна България (13 и 14 януари) ще паднат до минус 10 градуса призори и около нулата - следобед.

Източник: Нова ТВ


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Бойко Борисов в Бургас: Благодарение на „некоалицията“ за всички общини се отпускат немалко пари
  02.01.2024 11:41      

Благодарение на „некоалицията“ за всички кметове и населени места се отпускат немалко