Сряда, 03 Апр 2024
    
Айтос Любопитно

Спасиха лебед, попаднал случайно в айтоски двор

  03.01.2024 16:53  
 Спасиха лебед, попаднал случайно в айтоски двор
Птицата бе временно настанена в Айтоския зоопарк
  НП

Часове преди Бъдни вечер, на 24.12.2023 г., в Община Айтос постъпил тревожен сигнал от айтозлийка. Жената била доволно притеснена и търсела помощ, за да се справи с една крайно необичайна ситуация. Представете си изненадата ѝ, когато в собствения си двор открила... бедстващ лебед.

Екип от Зоопарк – Айтос веднага се отзовал на сигнала. Лебедът бил пренесен и настанен в една от птичите волиери. Веднага след това управителят Росица Златева уведомила РИОСВ – Бургас, тъй като този птичи вид е защитен от закона.

На 28.12.2023 г. експерти от Бургас пристигнали в Зоопарка и заедно със Златева детайлно прегледали птицата. Установили, че лебедът е съвсем млад и в добро здравословно състояние.

Така и не стана ясно как голямата птица е „долетяла“ в айтоския двор. Едно от предположенията е, че е била донесена и „подхвърлена“. Но пък „виси“ въпросът: кой и с каква цел?!

Птицата е транспортирана и пусната край езерото Вая. „Там е и се чувства добре“, увериха ни „съгледвачи“ на зоопарка в първия работен ден от новата година.

Община Айтос благодари на всички, които са участвали в спасителната акция, с пожелания за успешна и щастлива нова година!


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Бойко Борисов в Бургас: Благодарение на „некоалицията“ за всички общини се отпускат немалко пари
  02.01.2024 11:41      

Благодарение на „некоалицията“ за всички кметове и населени места се отпускат немалко