Сряда, 03 Апр 2024
    
Култура

Тримата Йордановци от Бургас ще кандидатстват за рекордите на Гинес

  03.01.2024 11:57  
Тримата Йордановци от Бургас ще кандидатстват за рекордите на Гинес

Изложбата на тримата именици, която по традиция се реализира на Йордановден, е истинско културно явление за страната и гордост за Бургас.

Инициативата събира съмишлениците навръх 6 януари, Богоявление. И макар през годините и други творци с еднакви имена да са следвали този интересен пример, бургазлиите остават единствените в България с 25 последователни изложби за четвърт век. Това дава повод да се проследят и критериите за вписване в Книгата с рекордите на Гинес.

За знаковото събитие Община Бургас традиционно издава каталог, но тази година е по-специална и тя ще зарадва ценителите с луксозен комплект „Тримата Йордановци”. Той съдържа 15 картички с по 5 селектирани картини на всеки автор.

Изложбата, събрала на едно място платната на Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов, ще бъде официално открита в залата на Дружеството на бургаските художници от 13.30 часа в събота. Тя се превръща в запазена марка, духовна ценност и пътеводна светлина на изложбите през цялата година. Тематиката на картините е предимно морска, без религиозни и мистични сюжети, но различните стилове си взаимодействат и допълват до пълно сливане, което се усеща като сакрална взаимовръзка.

25 години са и малко. И много.

„Получава се магия. Най-вероятно е заради имената. С всяка изложба искаме да се представим все по-добре. Това сме ние – искрени, щастливи, без излишни претенции. Сега съм застанал пред статива и рисувам едно дърво, което се отразява… ще го видите” , споделя Йордан Маринов

„Всичко тръгна на майтап, а се превърна в нещо много специално. През това време никога не сме си ограничавали търсенията, да се подчиняваме на дадена тема. Всеки е свободен да бъде себе си, да покаже душа и сърце.”, каза Йордан Петров. Той ще представи над 20 работи, вдъхновени от морето и брега, от българското. В творбите българският фолклор е преплетен по магичен начин. Публиката ще види триптих „Роден бряг”, красиви релефни риби и живописни игри.

„Когато ти предстои нещо предварително заложено във времето, всичките ти сетива мислят в тази посока – да дадеш най-доброто. Аз цяла година се готвя за този празник. Продължавам цикъла „Камък и вода”, но с нови разработки върху българската традиция с повече цвят, огън и слънце, повлияни от универсалните древни символи. И сега съм в ателието.”, разказва Йордан Ангелов.

Йордан Маринов, Йордан Петров и Йордан Ангелов ще посрещнат своите гости с чаша вино за здраве и успех, а вие заповядайте да споделите празника в Дружеството на бургаските художници.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Бойко Борисов в Бургас: Благодарение на „некоалицията“ за всички общини се отпускат немалко пари
  02.01.2024 11:41      

Благодарение на „некоалицията“ за всички кметове и населени места се отпускат немалко