Четвъртък, 21 Мар 2024
    
Бизнес Общество

В знак на протест заради отказа за Шенген: Евродепутат тръгна с камион през Европа

  21.12.2023 12:25  
В знак на протест заради отказа за Шенген: Евродепутат тръгна с камион през Европа

Андрей Новаков провери по колко часа чакат българските превозвачи на границите

Евродепутат тръгна на нощно пътуване с камион в знак на протест срещу отказа за Шенген. Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП е решил да покаже колко чакат българските превозвачи по границите и колко ощетени са от това, че все още не ни приемат в Шенгенското пространство.  През кои от най-инфарктните, по думите му, граници е минал, колко е чакал и спал ли е в камиона?

„В момента се намирам на сърбо-хърватската граница, на пункта „Батровци”. Това, което виждаме тук, е отвъд въображението. Опашката е поне 2 дни. Така изглежда Шенген по въздух. Това няма да ни помогне и е крайно време Австрия да го разбере. Ще отида на всички проблемни граници. Критиките, които се отправят към България по отношение на пазенето на границите, са смехотворни. Шофьорите спят на ротационен принцип, за да пазят камионите от мигранти. Освен приемането на бюджета, до края на мандата предстоят законодателни предложения, с които България може да покаже характер”, сподели в ефира на „Здравей, България” Новаков. Според него страната ни отдавна е готова да влезе в Шенген.

„В кулоарите на парламента се усеща, че голямата беля вече се е случила. Българите са обезверени, румънците също. Те са обидени от начина, по който се решава проблема. Тук не става въпрос за критерии, за покриване на дадени изисквания, а за шикалкавене и политически решения, които помагат на някой да бъде преизбран”, уточни той.  

По думите му това, че Нидерландия е казала „да" на България, а Австрия предлага някакви решения, е сигнал, че страната ни има шанс да влезе в шенгенското пространство.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения