Сряда, 21 Фев 2024
    
Крими

Бум на фалшиви призовки по имейл

  09.12.2023 16:05  
Бум на фалшиви призовки по имейл

Националната полиция призовава лично или по телефона да се получат призовките, не процедираме чрез мейли, каза началникът на сектор „Измами“, ГДНП инспектор Златка Падинкова

Бум на фалшиви призовки, изпращани по имейл. Това е масова фишинг атака, каза началникът на сектор „Измами“, ГДНП инспектор Златка Падинкова в ефира на NOVA.

"Класическата цел на фишинга е да се придобие лична информация, която се използва за реализиране на престъпление", каза тя и допълни, че по този случай се води разследване.

"Националната полиция призовава лично или по телефона да се получат призовките, не процедираме чрез мейли", каза инспекторът.

Преди празниците зачестяват опитите за „ало“ измами, полицията провежда кампания за повишаване информираността на гражданите, посочи Падинкова. Тя поясни, че се регистрират много опити за измами по телефон, но едва 130 от тях са довършени за тази година до момента.

Падинкова предупреди, че в момента измамниците използват всички известни схеми – представят се за полицаи, роднини, доктори и др.

"Възрастните хора продължават да са целева група, тъй като те все още са потребители на фиксирани номера", допълни експертът.

По нейни думи най-голямата телефонна измама за изминалата година е за над 60 000 – 70 000 хил. лв.

Падинкова каза, че когато има осъдителни присъди измамниците връщат парите на жертвите.

"Извършителите са български граждани, които действат от територията на Румъния", допълни тя.

"В момента са доста популярни измамите с онлайн продажби на стоки, както за купувача, така и за продавача", обясни инспекторът.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Николай Николаев, директор на РПЗСБ – Бургас:  Трудно можем да стигнем до горящ апартамент или кола заради паркирали автомобили
  19.02.2024 17:13      

Силвия Шатърова Всяко разширение на синята и зелена зона става със съгласуване с нас. За