Сряда, 21 Фев 2024
    
Общество

Министерството на правосъдието продължава да работи по темата домашно насилие

  03.12.2023 09:49  
Министерството на правосъдието продължава да работи по темата домашно насилие

Важно е да изградим механизми за разпознаване на домашното насилие, а държавата да осъществява ефективна защита на пострадалите и превенция по отношение на насилието.

Това заяви д-р Борислав Ганчев, началник на кабинета на министъра на правосъдието и ръководител на Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2014-2021 при откриване на изложбата „Пробуждане между редовете“ в гр. Перник тази вечер. Тя е организирана от Фондация „П.У.Л.С.“ по проект финансиран по Програма "Правосъдие" НФМ 2014-2021.

В платната си популярни български илюстратори, мултидисциплинарни творци и стрийт артисти, са претворили реални истории на пострадали в желанието да дадат гласност на проблема с физическото и емоционалното насилие.

Изложбата беше показана за първи път през 2022 г., в Национална галерия Квадрат 500 в София. Тя е част от вдъхновяваща поредица арт проекти на EMPROVE.

Д-р Ганчев каза още, че е направена голяма крачка с приемането на ключови промени в Закона за защита от домашно насилие през тази година. „В момента под ръководството на Министерството на правосъдието широк кръг експерти работят по изготвяне на Координационен  механизъм – документ, в който да е разписан конкретният механизъм на взаимодействие между всички институции, ангажирани с превенция и защита на пострадали и работа с извършители на домашно насилие“, подчерта още той и допълни, че помощта, която неправителственият сектор оказва в тази сфера, е от изключително значение.

Д-р Ганчев благодари на Кралство Норвегия, което чрез финансовия механизъм помага на страната ни в усилията й по оказване на ефективна помощ на жертвите и работа с извършителите, като финансира такива проекти, като този на Фондация „П.У.Л.С“, по внедряване на специализирани услуги на местно ниво във връзка с домашното насилие в градовете Перник и Кърджали.

Събитието бе открито от Екатерина Велева, председател Фондация „П.У.Л.С.“ Сред гостите бяха Людмил Веселинов, областен управител на Перник, Стефан Кръстев, зам. кмет на Община Перник и Даниел Джаксън, Директор Кампании и комуникация в посолството на Великобритания.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Николай Николаев, директор на РПЗСБ – Бургас:  Трудно можем да стигнем до горящ апартамент или кола заради паркирали автомобили
  19.02.2024 17:13      

Силвия Шатърова Всяко разширение на синята и зелена зона става със съгласуване с нас. За