Вторник, 30 Яну 2024
    
Любопитно

Отбелязваме Международния ден на Черно море

  31.10.2023 11:14  
Отбелязваме Международния ден на Черно море

Дона МИТЕВА

„Живеем с морето и често не се замисляме какво е то за нас – съдба, привилегия, любов или зона за отдих. Морето е всичко... От него изгрява слънцето, то приютява мечтите ни, то ни дава от силата си, успокоява  ни и понякога ни гневи. И винаги остава нашето Черно море.  Макар да принадлежи на още милиони други хора, които живеят в  неговите държави... Да го обичаме наистина е привилегия, но да го пазим е задължение, което включва и отбелязването на 31 октомври по подобаващ начин.

Честит Международен ден на Черно море!“, Това написа в социалната мрежа един от радетелите за съвременна и адекватна политика, касаеща нашето море – поф. Маруся Любчева, по повод Международния ден на Черно море, който отбелязваме днес. На 1 януари 2007 г. тя  стана член на Европейския парламент от България до 2009. От 2013 до 2014 отново е евродепутат, а сега ръководи „Черноморски институт“  - неправителствена организация, чиято дейност е насочена към Черно море и региона и работеща за опазването на морето, развитието на региона и в подкрепа на усилията страната ни да заеме достойно място в потитиките за Черно море и Черноморския регион.

 Близо 16 милиона души от 6 държави празнуват  днес Деня на Черно море - това са хората, които живеят по крайбрежието му.

На този ден през 1996 година е подписан Стратегическия план за Черно море. През 1996 година правителствата на черноморските държави приемат, че замърсяването на общото ни море създава рискове за всички гранични страни.

Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион. Целта на ежегодното отбелязване е да бъде привлечено вниманието на обществеността върху всички усилия, които се полагат за опазването му.

На 3 ноември, в Колежа по туризъм на Бургас ще се проведе поредната Национална кръгла маса „Морето – граница или врата“ – „Черно море и синият растеж в България“, която проф. Любчева организира . Тематичните направления са: Синият растеж в местните и национални политики; Черноморските културни коридори – неизползваните възможности.


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Николай Димитров за вота в Несебър: „Вярвам, че агресивният подход не е ключ към успех“
  30.10.2023 10:35      

Скъпи приятели, Искрено благодаря за вашата подкрепа на провелите се вчера местни избори.