Вторник, 30 Яну 2024
    
Бургас

ЦИК: В доклада на ДАНС има смущаваща информация

  28.10.2023 14:04  
ЦИК: В доклада на ДАНС има смущаваща информация

Прокуратурата проверява имало ли е полицейски чадър над мъжа, обвинен за убийството в Нова Загора

Информацията от доклада на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съдържа данни, които предполагат недоверие в изборния процес и компрометиране на машинното гласуване. Това каза в предаването „Денят започва“ по БНТ председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова.

Тя отбеляза още, че в преписката на ДАНС се съдържа повече информация, не само че е заснет хеш кодът.

По темата говорителят на ЦИК Росица Матева коментира пред NOVA, че с информацията за заснемането на хеш кода се въвежда в заблуждение цялото общество.

"Това е публичният код, който се предоставя на всички комисии, не говорим за тези действия и този код, а за действия, извършени на 25 октомври, извън всякакви процедури и правила", заяви Матева.

Общинската избирателна комисия (ОИК) – Столична община счита, че решението на ЦИК не поражда обвързващо действие. Това се отбелязва в решение на ОИК, публикувано на сайта на комисията на 28 октомври в 00:47 ч. По повод това решение на ОИК председателят на ЦИК  отбеляза, че няма как да се появи машина в избирателна секция.

ЦИК е дала указание машините за гласуване да не напускат склада и да не бъдат транспортирани до избирателните секции, посочи Нейкова.

Ангажиментът при транспортирането на изборните материали, включително и машини за гласуване, е свързан само със съпровождането им, съобщиха по-късно от МВР в своя позиция.

"МВР ще изпълни закона. В днешния ден ще поемем под охрана всички избирателни секции", заяви главният секретар на министерството Живко Коцев в телевизионно интервю.

Междувременно стана ясно, че е внесена жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина.

ВАС ще се произнесе по жалба срещу решение на ЦИК най-рано в понеделник, съобщиха за БТА от съда.

А политически сили призоваха докладът на ДАНС във връзка с машинното гласуване да бъде публикуван. Те поискаха от председателя на народното събрание Росен Желязков и министър-председателя Николай Денков докладът да бъде публикуван, защото според тях няма гриф за сигурност и защото така ще бъдат избегнати опити за политически спекулации.

 

Източник: БТА


Анкета

Мнения

ИЗБОРИ 2023 Мнения
Николай Димитров за вота в Несебър: „Вярвам, че агресивният подход не е ключ към успех“
  30.10.2023 10:35      

Скъпи приятели, Искрено благодаря за вашата подкрепа на провелите се вчера местни избори.