Събота, 30 Дек 2023
    
Бизнес Общество

От двете страни на мантинелата: Какво си казаха министър и протестиращи

  30.09.2023 20:57  
От двете страни на мантинелата: Какво си казаха министър и протестиращи

Втори ден протести на енергетици и миньори. Недоволството на заетите в сектора продължава с блокади по основни пътни артерии в страната. Затворени останаха и днес АМ "Тракия" при Стара Загора и Подбалканския път при Прохода на Републиката. Министърът на енергетиката опита да преговаря с протестиращите, които го посрещнаха с викове "Оставка".

"Този преход няма да се случи както го казват и хвърлят фалшиви новини на хората в очите. Искат да вземат парите и да се затворят мощностите", каза Мартин Митев.

Днес в опит за диалог министърът на енергетиката насрочи среща в ТЕЦ Марица изток 2, но протестиращите я бойкотираха. Пред представителите на националния стачен комитет недоволните енергетици повториха условието си представители на управляващите да дойдат при тях намясто.

"Ние искаме оставка на правителството, нашите искания се промениха. Ние искаме независима енергетика тоест никой да не ни предава. Искаме тука да дойдат и да си оттеглят в плана. От тука няма да мръдне никой", казаха протестиращи.

Така на планираната среща министър Румен Радев и неговият заместник Красимир Ненов разговаряха единствено с ръководителите на ТЕЦ Марица Изток и Мини Марица Изток. Радев изтъкна, че кабинетът прави всичко да се гарантира и обезпечи сигурността на електроенергийна система и електроенергийно производство за страната.

"Това, че колегите са навън и протестират не компрометира изпълнението на техните задачи. Със сигурност всички сме на едно и също мнение, че работни места не трябва да бъдат губени. Изпратените планове стартират преговорния процес с Брюксел, а не го предопределят. Ето това е, което постоянно обяснявахме. Абсурдното в тази ситуация е, че интересът за работни места, интереса за сигурност, интересът за електропроизводство е наш общ интерес. Ние не сме от две страни на нещо", каза Румен Радев, министър на енергетиката.

Интересите на 6800-те служители ще са защитени и след 2038 г, заяви Илза Чинкова.

"Смятам, че интересите на служителите ни и сега са защитени, и в бъдеще ще бъдат защитени, като се гарантират техните работни места, като бъдат използвани техните умения", увери тя.

За да докаже думите, че интересите на миньорите са защитени министърът отиде при протестиращите край Стара Загора. По ирония се оказа от другата страна на мантинелата. Хората го посрещнаха с викове "оставка".

"Не ни спасявайте, моля ви. Ние се уморихме от това спасение, буквално ни сложихте примката на врата, повече от това няма накъде. Това гражданско неподчинение ще продължи", каза протестиращ.

"Тук идва помощта по териториалните планове. Колеги, ако вие искате да направите алтернатива в нещо, ще бъдете поощрени да направите тази алтернатива. Ето това е проект, който си струва", каза енергийният министър.

Утре премиерът Дянков е поканил протестиращите енергетици и различните синдикати, които ги представляват.


Анкета

Мнения

Мнения
Иван Алексиев: „Ние, кметовете, сме по-силни от държавата – защото ние сме държавата“
  28.09.2023 11:45      

ГЕРБ – Поморие залага за четвърти път на неговата кандидатура в предстоящия мес