Петък, 29 Дек 2023
    
Бургас

Бургас се присъединява към Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“

  29.09.2023 16:44  
Бургас се присъединява към Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“

Бургас се присъединява към Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“ в Световния ден на сърцето. Тя се провежда от Дружеството на кардиолозите в България в партньорство с Министерството на здравеопазването, Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ), Българското дружество по интервенционална кардиология, Съсловното сдружение по кардио стимулация и електрофизиология и Българската лига по хипертония.

Тази вечер на площад „Атанас Сиреков“ пред Община Бургас в 19.30 часа ще се проведе флашмоб "Живото сърце" от студентите по медицина от АСМБ, след който младежите ще пуснат балони в небето, а сградата на Община Бургас ще светне в червено по повод Световния ден на сърцето.

В събота, 30 септември, на ул. „Александровска“ и на ул. „Богориди“ от 11.30 часа ще се проведе информационна кампания.

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година.

Кампанията под егидата на Световната федерация на сърцето (WHF) акцентира върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот.

Приоритетни в кампанията са познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др.


Анкета

Мнения

Мнения
Иван Алексиев: „Ние, кметовете, сме по-силни от държавата – защото ние сме държавата“
  28.09.2023 11:45      

ГЕРБ – Поморие залага за четвърти път на неговата кандидатура в предстоящия мес