Неделя, 24 Дек 2023
    
Бургас Общество

България и Полша – ръка за ръка или съдбата на поляци, които живеят у нас

  24.09.2023 12:11  
България и Полша – ръка за ръка или съдбата на  поляци, които живеят у нас

Дона МИТЕВА

Полска и българска реч огласи в събота Ченгене скеле и остров св. Анастасия. Няколко поколения, говорещи двата езика си дадоха отново среща, за да докажат, че смесените бракове не са рядкост. Затова  и проектът,който събира тези хора се нарича “България и Полша ръка за ръка”. Но това не е просто един проект, а съдби  на поколения  българи и поляци.

Тази година четенето, което се състоя в събота на остров св. Анастасия, бе от фрагменти от книгата на полската писателка Елиза Ожешкова по книгата „Над Неман”.

Елиза Ожешкова е полска писателка от епохата на позитивизма, родена на 6 юни 1841 г. в Милковшчизна, до Гродно. Рожденото ѝ име е Елжбета Павловска. Произведенията ѝ биват сравнявани с тези на Хенрих Сенкиевич.

В четенето  участваха представители на Полското консулство, дипломати, членове на Полския клуб във Варна, както и деца, учители и членове на бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“, което е организатор на събитието.

Романът „Край Неман” е позитивистки роман, чиято основна цел е да представи полското общество и неговата вътрешна динамика, свързано с Полското януарско въстание срещу руската окупация. Издаден е от българското издателство „Народна култура“ и преведен на български от Димитър Икономов.

Събитието бе уважено от г-жа Малгожата Хейдук-Громек – консул на Република Полша в България, полковник Пиотр Грела – аташе по отбраната, военен, военноморски и военновъздушен аташе и разбира се, г-жа Лидия Пиетшик-Вангелова – почетен консул на Република Полша в България, която заедно с Бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Вл. Варненчик“, бе домакин на събитието.

Литературното четене е част от проекта „България и Полша ръка за ръка”, а филмът „Изборът”, който е другата част от него и се излъчи  в конферентната зала на КТК „Ченгене скеле“ бе вторият акцент в съботния ден.

Началото на филма „Изборът” започва с кратка историческа част, представена от писателката Галина Златарева. Тя описва преплетените истории на Полша и България през годините. Следващите кадри представят личните истории и житейски път на поляци, българи, както и на тяхното общо поколение. А  след  под формата на интервюта се разказват лични трогателни истории. 

 Събитията вече са традиционно продължение на няколко проекта, организирани от бургаския отдел на Полското културно-просветно дружество „Владислав Варненчик“. Един от тях бе „Полските следи по българското Южно Черноморие – наследството“, чийто акцент бе филмът „Нашите следи”, излъчен миналата година отново в края на септември.

Тазгодишният проект  бе под наслов „България и Полша ръка за ръка”.


Анкета

Мнения

Мнения
Ваня Андонова: Да бъдем независими по воля, дух и съзнание, защото страхът ражда ограничения
  22.09.2023 13:10      

Преди 115 години в гр.Велико Търново е обявена Независимостта на България! С този достоен акт, бъ