Събота, 02 Дек 2023
    
Средец

Голям фолклорен концерт сложи кулминацията на празниците в Средец

  24.09.2023 09:58  
Голям фолклорен концерт сложи кулминацията на празниците в Средец

Силвия Шатърова

Голям фолклорен концерт сложи кулминацията на празниците в Средец, които продължиха през целия септември.

Снощи няколко поколения фолклорни изпълнители се качиха на сцената, за да покажат местното музикално богатство на региона.

Стотици жители се стекоха на площад „България“, за да се насладят на изпълненията на формациите, които започнаха с изпълненията на децата от Общински детски комплекс и продължиха с тези на "Странджански букет" към тракийско дружество "Лазо Лазов", група "Надежда", група "Китка Здравец" към пенсионерския клуб и мъжката певческа група "Божур".

По традиция на празника се обявяват и новите почетни граждани на общината. Тази година те са лейтенантите Михаил Бончев и Иван Рахов.

Точно преди 40 години през 1983 година при бойно-учебен полет самолетът на двамата летци аварира над село  Загорци, в което по това време се провежда и ежегодния панаир. Самолетът се разбива, те губят живота си, но спасяват десетки други. Решението на ОбС бе взето на 31 май и обяви по време на празничия концерт председателят на местния парламент в Средец Динко Цъцаров.

В празничното си слово към жителите на Средец кметът инж. Иван Жабов припомни десетките имена на певци,  поети и спортисти, прославили града и общината. Тя е родния край на Янчо Патриков, Продан Гарджев, Янка Рупкина, Комня Стоянова, Калинка Згурова, Янаки Петров, Крали Бимбалов.

Те ни карат да се гордеем и да изпитваме чувство на задоволство от това, което сме успели да постигнем.

„Благодарение на вас показахме нов начин на функциониране на една община и създадохме нов модел на управление, а именно-моделът на добрата комуникация, поетите и изпълнени ангажименти. Средец ще е толкова голям, колкото са големи мечтите на всички Вас“, обърна се към жителите  кметът Жабов от сцената.

Празничният концерт продължи с именити и обичани изпълнители на странджанската народна песен, някои от които и родом от Средец. На сцената за своите изпълнения се качиха Ваня Дженезова, Радостина Йовкова, Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Живко Петров, Катя Георгиева, Костадин Михайлов, Цветелина Стойчева, Панайот Стойчев, Яна Биюкова.