Събота, 02 Дек 2023
    
Крими

След огледа: Обявиха причината за падането на хеликоптера край Гърмен

  23.09.2023 16:13  
След огледа: Обявиха причината за падането на хеликоптера край Гърмен

На пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее

 

Причината за катастрофата с хеликоптера край Гърмен е загубата на височина. Това заяви експертът Христо Христов след приключването на огледа  на мястото на инцидента.

„Видяхме парчета от ламарина, раздробени на малки части. Обстановката, в която е станал срива е много стръмна - с 60 градуса наклон. Хеликоптерът е подходил, но страничната система за оросяване се е закачила във висок бор. В следствие на което хеликоптерът се е сринал с носа надолу", добави Христов. 

По думите му на пилота не са му достигнали 5 метра, за да оцелее, предаде Нова ТВ. Гъстата мъгла в района по време на катастрофара също е допринесла за инцидента. 

"Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 м. щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност", каза още експертът. 

Машината се разбила на 1-2 км от Гърмен - в труднодостъпно дере. Хеликоптерът е бил нает от горското стопанство, за да пръска срещу вредители. Цяла нощ екипи на Югозападното държавно горско стопанство правиха просеки, за да може полицията да стигне до мястото на катастрофата.